Tarih: 15.12.2023 16:10

Erzurum'un Beş Asırlık Geleneği 1001 Hatim Başladı

Facebook Twitter Linked-in

At üzerinde hafızların Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan merasim, dualarla devam etti. Merasimde bir konuşma yapan Vali Mustafa Çiftçi, "Yaklaşık beşyüz yıl önce bu geleneği başlatan Pir Ali Baba'ya ve Solakzade Hocaefendi'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Günümüzde bu geleneği sürdüren bütün vatandaşlarımıza, hocalarımıza, huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra da kıyamete kadar bu kutlu gelenek şehrimizde devam eder." dedi.

Erzurum'da bugün tüm camilerde sabah namazıyla başlayan 1001 Hatim süreci, 12 Ocak 2024 Cuma Günü, Tarihi Ulu Camii'nde okunacak hatim duası ile sona erecek.

1001 Hatim geleneği, Erzurum'un Dutçu köyünde yaşamış Pir Ali Baba tarafından başlatılmış. Pir Ali Baba, şehrin afet ve beladan korunması için bu geleneği başlatmış. Gelenek, günümüzde de Erzurumluların büyük ilgisiyle devam ediyor.

Her yıl aralık ayında başlayan 1001 Hatim süreci, bir ay boyunca sürüyor. Bu süreçte, kentteki tüm camilerde, Kur'an-ı Kerim 1001 kez okunuyor. Hatim okumaları, her gün sabah namazında başlıyor ve akşam namazına kadar sürüyor.

1001 Hatim geleneği, Erzurumluların birlik ve beraberliğini pekiştiren, şehrin manevi iklimini zenginleştiren önemli bir gelenek olarak kabul ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —