meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Eskisi kadar kolay kilo veremiyor musunuz? Dünyaca ünlü diyetisyenler işin püf noktalarını paylaşıyor

Kilo vermek genç yaşlarda daha kolay olsa da yıllar geçtikçe daha da zorlaşmaya başlıyor.

SAĞLIK 10.01.2024 16:14:00 0
Eskisi kadar kolay kilo veremiyor musunuz? Dünyaca ünlü diyetisyenler işin püf noktalarını paylaşıyor

İnsan vücudu yaşlandıkça kas kütlesini kaybetmeye ve daha az aktif hale gelmeye başlıyor. Bu süreçte her gün 20'li ve 30'lu yaşlarda alınan kadar kalori alınmaya devam edilirse fazla kilolar da kaçınılmaz hale geliyor. 

40 YAŞINDAN SONRA NASIL KİLO VERİLİR? 

Özellikle 40 yaşından sonra vücutta görülmeye başlayan değişimin aksine yaşam tarzı değişmeyen biri artık kilo veremediğinden dert yanıyor. Peki bu durumu tersine çevirmek mümkün mü? Belli bir yaştan sonra hangi alışkanlıklar kilo kaybını hızlandırabilir? Akla gelen ilk şey daha aktif olmak veya günlük kaloriyi daha az tüketmek.

Çalışmalar ise egzersizin kilo vermede kalorileri kesmek kadar etkili olmadığını gösteriyor. 40 yaş ve üzerindeyseniz, kilo vermede sorun yaşıyorsanız belki diyete daha fazla odaklanmak size daha fazla yardımcı olabilir. İşte kilo kaybını hızlandırabilecek alışkanlıklar:

AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALARI OLABİLDİĞİNCE AZALTIN

İşlenmiş gıdalar artık baktığınız her yerde yaygın olarak bulunabiliyor. Bazılarını yemeyi göz ardı etmek neredeyse imkansız. Bu nedenle kilo vermek ve sağlığınızı iyileştirmek için en iyi tavsiye şeker, yağ ve kalorisi yüksek olan ultra işlenmiş gıdalardan daha küçük porsiyonlar yemek.

Diyetisyen Dr. Lisa Young'a göre sağlıksız işlenmiş gıdaların porsiyon boyutları geçmişe göre beş kat daha büyük. Bu yüzden sözkonusu yiyecekler kaçınılmazsa porsiyon büyüklüğüne dikkat etmek en doğru adım olabilir. 

BİR FİNCAN KAHVE VEYA ÇAY İÇİN

Çalışmalara göre metabolizmanızı hızlı bir şekilde hızlandırmanın yolu bir fincan kahve veya çay içmek. Beslenme uzmanı Ellie Busby konuyla ilgili şu yorumu yapıyor: 
"Kafein metabolizmayı hızlandırır, gri yağ dokusu üzerindeki etkileri yoluyla termojenezi artırır. Çay tercih ediyorsanız  yüksek miktarda kateşin içeren matcha yeşil çayını tercih edin. Bunların vücutta yağ yakımını teşvik ediyor."

ASLA AÇ KALMAYIN

Bu, çok az yemek yemenin kilo vermenin en iyi yolu olduğu yanılgısıyla mücadele eden yeme alışkanlığı. Beslenme uzmanı Lisa Moskovitz, insan vücudunun çalışması için kalorilere ve besinlere ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Yiyecekten yoksun kalmak vücudu strese sokuyor ve vücut yağını yakmak yerine, potansiyel olarak yağ hücrelerini koruyabiliyor. Kişi de terazideki ibrenin hareketsiz kaldığını görüp mutsuz oluyor. 

PROTEİN AÇISINDAN ZENGİN KAHVALTI YAPIN

Bol miktarda şeker içeren bir diğer tuzak da kahvaltı tercihleriniz olabilir. Kahvaltılık yiyeceklerin çoğu şekerle doludur ve lif içermez. Diyetisyen Bess Berger, kilo kaybını destekleyen iyi bir kahvaltı alışkanlığını benimsemek için iki seçenek öneriyor:

Yumurtalar: Onları herhangi bir şekilde pişirmeniz, protein almanın harika bir yolu. Vitamin ve lif bonusu için omletinize sebze ekleyebilirsiniz. 

Şeker ilavesiz smoothieler: Antioksidanlarla dolu yoğurt ve meyveleri kullanın. Bazı sağlıklı yağlar için 1 ila 3 çay kaşığı tohum ve daha fazla vitamin, antioksidan ve lif için bir avuç lahana veya diğer yapraklı yeşillikler eklemeniz de uzmanlara göre oldukça sağlıklı. 


NE YEDİĞİNİZİ TAKİP EDİN

Çoğumuz hafta boyunca, özellikle de yeterince dikkat etmediğimiz zamanlarda ne yediğimizi unutuyoruz. Son birkaç günde kahvaltıda, öğle yemeğinde ve akşam yemeğinde ne yediğinizi tam olarak hatırlıyor musunuz? Atıştırmalıkları da unutmayın. Uzmanlara göre tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin yanı sıra porsiyon büyüklüğünü de bir yere kaydetmeniz mantıklı olabilir. Araştırmalar bu sürecin gerçekten kilo vermede işe yaradığını gösteriyor. 

Obezite üzerine 2019'da yapılan bir araştırmada, 6 aylık bir süre boyunca günde üç öğün yemek yiyen kişilerin, yiyecek alımlarını takip etmeyen veya kaydetmeyen diğer katılımcılara göre daha fazla kilo verdiklerini ortaya koydu. Bazıları vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazlasını kaybetti.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

25.1° / 21.1°

DEVA PARTİSİNDE NÖBET DEĞİŞİMİ RİZE İL BAŞKANI OLDU

CHP RİZE'DE YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday