Et tüketiminin Kurban Bayramı nedeniyle minimal sürede arttığına dikkati çeken Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, “Kırmızı et yüksek oranda; yağ ve protein içermektedir. Bu nedenle kan kolesterol seviyelerini etkileyebilmekte, tansiyon dengesini bozabilmektedir” uyarısında bulundu.
'KIRMIZI ETİN ÇOK FAZLA...'
Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, ayrıca yüksek protein içeriği nedeniyle özellikle kronik böbrek yetersizliği olan bireylerin kurban etini oldukça dikkatli tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tüm bunlara ek olarak kırmızı etin çok fazla tüketilmesi iskemik kalp hastalığı, pnömoni, diyabet, divertiküler hastalık ve kolon polipleri riski ile ilişkilendirilmiştir” bilgilerini verdi.
'AŞIRIYA KAÇMAZSANIZ FAYDALI'
Doğru porsiyonlarda et tüketiminin sağlık açısından zararlı olmayacağı gibi aksine faydalı olabildiğine de değinen Uzman Diyetisyen Coşkunöz, şunları aktardı:
“Kırmızı et kaliteli protein ve sağlıklı bir diyeti destekleyen temel besinleri içerir. Aktif demir içerme oranı beyaz ete oranla 10 kat fazladır. 1 porsiyon kırmızı et önerilen günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde 91’ini sağlar. Ayrıca kırmızı et çinko, selenyum, fosfor, niasin, B6 vitamini, demir ve riboflavin içerir. Bu nedenle uygun porsiyonlarda kırmızı et tüketimi oldukça faydalıdır. Ancak yüksek oranda et tüketimi çeşitli hastalıklar için risk faktörüdür.”
PEKİ BAYRAM SONRASI NE YAPMALI?
Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, bayram boyu yoğun et tüketiminden sonra sağlığımız için atılması gereken üç önemli adımı ise şöyle sıraladı:
Etin sindirimi ve bağırsak sağlığının korunması için sebze tüketim oranını yükseltmeliyiz. Tüketilen sıvı miktarını arttırmalıyız, Yüksek lifli gıdalar tüketerek kabızlık riskini en aza indirmeliyiz.