Etin tüketilmesi sonucu kilo aldırabilir. Birçok et türüne göre içeriğinde daha çok yağ içeren kırmızı et, önerilen miktardan daha fazla yenilirse vücuda ciddi bir yağ girişi olur. Bundan dolayı da kişinin kilo almasına sebep olur. Zayıflamak için tavsiye edilen birçok diyet listesinde yağ tüketiminin neredeyse sıfıra indirildiği bu sebeple de etin pek tavsiye edilmediğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Et, vücuda alınması gereken pek çok önemli protein kaynağıdır. Bu yüzden de tamamen bırakılmaması gereken gıdalardandır. Ayrıca kilo vermek için önerilen diyet listelerinde çok miktarda idrar ile kalsiyum atımı, protein tüketme, karaciğer ve böbreklerin çok çalışmasını sağlayarak dokularda tahribata sebep olabilir.
Beyaz et, kırmızı ete göre yağ içermesi açısından daha masum olarak kabul edilir. Bundan dolayı diyet listelerinde kırmızı ete nazaran beyaz ete yer verilir. Beyaz et, doğru miktarda tüketilirse kilo aldırmaz. Hatta kilo vermeye yardımcı olabilir.
Diyette mangalda et tüketmek, yediğiniz etin miktarına göre değişkenlik göstermekle beraber önerilen miktarda yendiği sürece sorun olmaz.
Diyette haşlanmış et tüketmek yenen miktara göre değişmekle birlikte ölçülü yendiği sürece kilo vermeye yardımcı olur. Haşlanmış et, diğer pişirme yöntemleri ile yapılan et yemeklerine göre daha az kaloriye sahiptir. Ancak yine de ölçülü tüketilmesi gerekmektedir.
Kırmızı et ve işlenmiş etin farkları arasında işlenmiş etin tadının arttırılması için özel işlemler uygulanması yer almaktadır. İşlenmiş et, etin tadını arttırmak ya da korumayı arttırmak için tuzlama, sertleştirme, fermantasyon ya da diğer işlemler ile dönüştürülmüş et anlamlarına gelmektedir. Sosis, salam, konserve et gibi ürünler işlenmiş et olarak isimlendirilir. Kanser riskini arttırıcı bir etkisi olan işlenmiş etlerin çok tüketilmemesi gerekmektedir. Özellikle de diyet yapan kişiler, bu ürünleri listelerinden çıkarmalıdırlar.
Kırmızı etin zararları şunlardır:
Kırmızı etin yararları arasında şunlar bulunmaktadır: