Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı olmalarının büyük önem taşıdığını ve sigorta bildirimini yapmayan işverenlere ciddi cezalar uygulanacağını açıkladı.
SGK tarafından yapılan açıklamalara göre, 5510 sayılı Kanun'un ek 9. maddesi ile ev hizmetlerinde çalışanlar, 10 günden fazla çalışanlar ve 10 günden az çalışanlar olarak iki gruba ayrılmakta ve bu kişilerin sigorta kapsamına alınması gerekiyor. 10 günden fazla çalışanlar, eski adıyla SSK’lı olarak sigortalı sayılacak. SGK, bu düzenlemenin, hem çalışanların hem de işverenlerin haklarını korumak amacıyla önemli bir adım olduğunu belirtti.
SGK, sigortalı olmayan kişilerle ilgili de bir açıklama yaptı. Buna göre, işverenin yakın hısımları, yani baba, anne, çocuk, amca, hala, dayı, teyze gibi aile üyeleri, aynı evde yaşamaları halinde sigortalı sayılmayacak. Ancak, bu kişilerin aynı evde yaşamaması durumunda sigorta kapsamına alınacaklar. Aksi takdirde, ev hizmetlerinde çalışan kişiler, sigortalı olarak kabul edilecek.
Ev hizmetlerinde 10 günden az süreyle çalışanları sigortalı yapmak isteyen işverenler için kolay bir bildirim süreci de başlatıldı. Artık, e-Devlet üzerinden "4/A 10 günden az süreli ev hizmetleri işveren başvuru sorgulama" menüsünden sigortalı bildirimini yapmak mümkün. Ayrıca, kısa mesaj (SMS) ile de işlem yapılabiliyor. İşverenler, T.C. kimlik numarasını ve çalıştırdıkları kişinin bilgilerini "5510" numarasına göndererek bildirimde bulunabilirler.
Ev hizmetleri çalışanlarının sigortalı bildirimini yapmayan işverenler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. SGK, bildirimi yapmayan işverene her bir sigortalı çalışan için 1 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası kesileceğini duyurdu. 2024 yılı için brüt asgari ücret 20 bin 2 TL olarak belirlenmiş durumda, yani her bildirimsiz çalışan için işverene 20 bin TL ceza uygulanabilecek.
Ev hizmetlerinde ilk kez sigortalı çalıştıracak işverenler, e-Devlet üzerinden işyeri tescil başvurusu yapabilecek. Ayrıca, sigorta primlerinin takibi ve ödemeleri de otomatik olarak yapılacak. Böylece işverenlerin SGK’ye aylık beyanname vermesine gerek kalmadan sigorta primleri düzenli olarak ödenecek.
Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı olması hem işverenler hem de çalışanlar için önemli bir güvence sağlıyor. SGK, bu düzenleme ile hem çalışanları korumayı hem de sigorta yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Bildirim yapmayan işverenlere uygulanan cezalar ise ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. İşverenlerin, ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigorta bildirimlerini aksatmamaları büyük önem taşıyor.