Evlerinizi Yaşam Üçgenine Göre Nasıl Dekore Edersiniz?

Kahramanmaraş'taki deprem, evlerin ne kadar dayanıklı ve dayanıklı olduğu sorusunu gündeme getirdi. Ev ve deprem ilişkisi, sadece binanın uzun ömürlü olmasını değil, aynı zamanda ev eşyalarının depreme uygunluğunu da içermektedir.

GÜNCEL 12.02.2023 11:37:35 0
Evlerinizi Yaşam Üçgenine Göre Nasıl Dekore Edersiniz?

Türkiye, bir deprem ülkesi. 06 Şubat yani dün Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde sabaha doğru saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından çok sayıda büyük artçı sarsıntı gerçekleşirken saat 13.24'te yaşanan 7.6 şiddetindeki artçı deprem Elbistan merkezli olarak kaydedildi. Bu depremlerde yaşadığımız acı kayıplar, bizleri bu gerçekle daha çok yüzleştirdi. Bu süreçlerde daima evlerin, binaların depreme dayanıklılığı sorgulanır. Ancak bu konu kadar, ev dekorasyonunun depreme uygunluğu da önemli bir konudur. Oluşabilecek bir artçı depremde dahi, sarsıntının etkisinden en az hasarla etkilenmek mümkün. Ev dekorasyonunu yaparken profesyonel bir kişiden ayrı bir destek alabilirsiniz fakat buna yönelmek istemezseniz de, sizin için hazırladığımız bu rehber niteliğindeki içerikte yer alan önerileri de tek başınıza kolayca uygulayabilirsiniz. Amacınız, evinizin bir yaşam üçgeni düzeni şekilde dekore edilmiş olması olmalıdır. Her şeyden önce evinizin depreme dayanıklı olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bundan emin olmak için, ilçe belediyenize başvurup depreme dayanıklılık raporu alabilirsiniz.

Evinizi dekore ederken, temel olan kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Mühim olan, mobilyalarınızın sabit olmasıdır. Yaşam üçgeni sayesinde İzmir depreminde Elif'in annesi ve ikiz ablaları ile 4 yaşındaki Ayla/Ayda'nın enkazdan sağ çıktıklarını biliyoruz. Ayla/Ayda, çamaşır ve bulaşık makinelerinden oluşan bir yaşam üçgeninde kalmıştı.

Peki evlerinizde depreme uygun doğru dekorasyonu nasıl yapabilirsiniz?

  • - Koltuk ve yataklarınızı, duvara sabitlemelisiniz. Pencerelerden ve tablo, çerçeve gibi düşüp kırılabilecek eşyalardan, devrilebilecek dolaplardan uzak tutmalısınız.
  • - Bir vitrin veya konsol yerleştiriyorsanız, ağır eşyalarınızı en alt rafa koymalısınız. Ancak bu, vida veya dübel ile yapılmalıdır.
  • - Avizeler konusunda hafif modelleri tercih etmelisiniz.
  • - Vitrin, konsol, dolap vb. birimlerinize, kilitli kulp takmalısınız.

Peki Yaşam Üçgeni nasıl oluşturulur?

Yaşam Üçgeni oluşturmak için deprem anında sırasıyla şu adımları atmanız gerekir: Öncelikle kesinlikle panik yapmamalısınız. Sabitlenmemiş olan dolap, raf, eşya vb.lerinden uzak durmalısınız. Kanepe, içi dolu sandık gibi bölgelerin yanına çömelelerek Yaşam Üçgeni'ni oluşturmalısınız.

Bu sırada başınızı iki elinizin arasına alın. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda bekleyin.  Düşmemek için sabit bir yere tutunun. Merdivenlere doğru koşmayın.

Balkon, pencere ve asansörlerden uzak durun. Eğer tekerlekli sandalye kullanıyorsanız sandalyenizi kilitleyin. Baş ve boyun bölgenizi korumaya alın.