Tarih: 10.06.2023 10:56

EYT’de staj ve çıraklık düzenlemesi: Müjdeyi duyurdular!

Facebook Twitter Linked-in

Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için EYT yasasıyla emeklilik imkanı doğarken, çıraklık sürecinde olanlar için de düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Bu konuda yapılan son açıklama vatandaşları heyecanlandırdı.

Peki staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alınacak mı?

EYT yasası, emeklilik yolunu 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve bu tarih öncesine çekilebilenler için borçlanma imkanıyla açtı. Bu düzenlemeyle birlikte yaş şartı ortadan kalktı ve emeklilik için prim ve yıl şartını tamamlamak yeterli kabul edildi. 

Mevcut düzene göre; staj veya çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası primi ödeniyor. Ancak emeklilik için gereken primler bu sürelerde ödenmediği için staj ve çıraklık süreleri emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Ancak burada iki istisna bulunuyor. Avukatlar, sigortalı olmadan ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında geçirmek suretiyle toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabiliyor. 

ANNELER İÇİN AYRICALIK

Staj yapan annelere de ayrıcalık tanınıyor. Anneler, staj veya çıraklık sonrası doğan çocukları için borçlanma yapma imkanına sahip oluyor. 

Geçtiğimiz günlerde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı bir açıklama, çıraklık yapanları heyecanlandırdı. Bakan, staj ve çıraklıkla ilgili çalışmaları olduğunu belirtti.

Yeni kabine sonrası, bu konuda atılacak adımlar merakla bekleniyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —