Tarih: 06.08.2023 12:10

EYT’liye Borç Formülü: Aylık Bekleyenler Dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

EYT yasasının ardından 3 Mart itibariyle başvuruda bulunan 1 milyon 900 bin vatandaş emekli maaşına kavuştu. 2 milyon vatandaş başvuruda bulunurken; 650 bin kişi de eksik primini tamamladı ve emekliliğe hak kazandı. 

EYT'ye başvuran ancak emekli maaşı henüz bağlanmayanların bunun nedenini öğrenmesinde fayda var. Çünkü geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç varsa emekli maaşı bağlanmıyor. 

YIL SONUNA KADAR 2.5 MİLYONU BULACAK

Başvuruların yıl sonuna kadar 2.5 milyona, ilerleyen yıllarda koşulları tamamlayacaklarla birlikte 4 milyon 800 bine ulaşması bekleniyor. 

İşlemlerini tamamlayan vatandaşlar peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alıyor. 

BAĞ-KUR'LULAR GSS BORCUNU KAPATMALI

GSS borcunun olması SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalıların emekli aylığı almasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların bu borcu kapatması gerekiyor. 

HESAP 18 YAŞINDAN BAŞLAYACAK

EYT kapsamındaki sigorta kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl hesabında, emeklilik hesabı 18 yaşından itibaren başlayacak. 

Emeklilik başlangıcı 18 yaşın dolduğu tarih kabul ediliyor ve 8 Eylül 1999 öncesi farklı hesaplanıyor.

İşsizlik Sigortası Kanunu yürürlüğe girmeden önce sigortalı olan vatandaşlar için Sosyal Sigortalar Kanunu geçerli olup işe girişin 18 yaş öncesi ya da sonrası olmasına bakılmadan giriş tarihine göre kademeli sisteme tabi bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —