Faydalı Böcekler Tarımda Çiftçinin Yanında Oluyor

Birçok kişi korkuyor ama uzmanlar, tarımsal üretimde kimyasal tarım ilaçlarına alternatif olarak kullanılan faydalı böceklerin insan sağlığı açısından önemine ve toprak, su ve hava kirliliğini önlemedeki rolüne dikkat çekiyor.

GÜNCEL 2.02.2023 12:18:31 0
Faydalı Böcekler Tarımda Çiftçinin Yanında Oluyor

Uzmanlar, tarımsal üretimde kimyasal ilaçlara alternatif olarak kullanılan faydalı böceklerin, insan sağlığı için önemine ve toprak, su, hava kirliliği ile biyolojik çeşitlilik kaybını önlemedeki rolüne dikkati çekiyor. Tarımda biyolojik mücadelenin bir nevi askerleri rolünde olan faydalı böceklerin kullanımıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, üreticilerin ürünlerine saldıran, onları tüketen canlıların zararlı böcekler, zararlı böceklerle beslenen böceklerin ise faydalı böcekler olarak adlandırıldığını söyledi.

Üretimde tarım ilacı yerine faydalı böceklerin kullanılmasının sağlayacağı avantajlardan bahseden Özkan, 'Tarım ilaçları yerine bu faydalı böcekleri kullandığımızda tüketicinin sağlığını koruyacağız, hava, toprak ve su kirliliğini, biyolojik çeşitlilik kaybını önleyeceğiz. Arılar, kuşlar, hedef alınmayan canlılar zarar görmeyecek. Ayrıca ihraç ettiğimiz ürünler geri dönmeyecek.' diye konuştu.

Doğal yaşamda zararlı böceklerin yüzde 98 oranında faydalı böcekler tarafından baskılandığını, geri kalan yüzde 2`lik kısım için tarım ilacı kullanıldığını belirten Özkan, şu değerlendirmede bulundu: 'Her yıl ilaçlar için 600 milyon doları yurt dışına veriyoruz fakat bunun Türkiye`ye bedeli 10 milyar doları buluyor. Bu miktar sağlık sektörüne gidiyor. Bu zararlı böceklere karşı ilaç kullandığımızda bu ilaçlı ürünler yurt dışına gittiği zaman geri dönüyor ve düşük fiyattan bunları satmak zorunda kalıyoruz. Türkiye bu anlamda biyolojik çeşitliliğini değerlendirebilir çünkü faydalı böcek varlığı konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri.'

Prof. Dr. Özkan, Türkiye`nin pestisit yani böcek ilacı kullanımı nedeniyle her yıl iki gölet kadar suyu harcadığını belirterek, faydalı böceklerin üretim teknolojisini geliştirebilirse bu böcekleri dünyaya satma şansı olduğunun da altını çizdi. 

Ziraat mühendisi ve girişimci İsmail Atay, 2014 yılında kurduğu böcek üretim tesisinde günde 500 milyon faydalı böcek ürettiğini aktardı.