Tarih: 18.04.2025 09:25

Fındıkta Külleme Hastalığına Karşı Uyarı!

Facebook Twitter Linked-in

Trabzon'da fındık bahçelerinde yoğun zararlara yol açan Fındıkta Külleme Hastalığı, kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirerek ilkbaharda etkisini göstermeye başlıyor. Bu hastalık, özellikle yapraklar, genç sürgünler ve yeni oluşan çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur ve rüzgarla hızla yayılır.

Fındıkta Külleme Hastalığı, bulaşık yapraklarda kahverengi lekelerin oluşması, matlaşma, kuruma, kıvrılma ve erken dökülmelere yol açar. Genç sürgünler ve çotanaklarda ise ilk etapta un serpilmiş gibi bir görüntü, sonrasında ise kahverengileşme ve kuruma görülür. Bu hastalık, fındıkta ciddi verim ve kalite kayıplarına sebep olur.

Kültürel Mücadele ve Kimyasal Önlemler
Hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte bitki artıklarının toplanması, hastalıklı dip sürgünlerinin kesilmesi ve budama yapılması önemlidir. Ayrıca, iyi hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma için yabancı ot mücadelesine de özen gösterilmelidir.

Kimyasal mücadele de önemlidir, ancak ilaçlamaya başlamadan önce çevredeki arıcılara bilgi verilmesi gerekmektedir. İlk ilaçlama, hastalığın önceki yıl görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde (Nisan ayı ikinci haftası itibariyle) yapılmalıdır. Hastalık belirtileri devam ettiğinde ise tedavi edici bitki koruma ürünleri ile ikinci ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama işlemi, hasattan en az bir ay önce tamamlanmalıdır.

Üreticilere Uyarı
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, bu hastalığa karşı mücadele edilmesinin önemini vurgulayarak, üreticilerin konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabileceklerini belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —