Flaş gelişme! Asgari ücrete rekor zam geliyor!

Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret zammı için flaş bir gelişme yaşandı. Ankara kulislerinden gelen bilgilere göre, asgari ücrete yüzde 50'ye varan bir zam yapılması bekleniyor.

EKONOMİ 24.10.2023 16:53:00 0
Flaş gelişme! Asgari ücrete rekor zam geliyor!

Asgari ücret şu anda Temmuz ayında yapılan ara zam ile birlikte net 11.402 TL olarak uygulanıyor. Yeni asgari ücret belirlenirken 3 başlık referans olacak. 6 aylık enflasyon rakamları ve memur zam beklentileri dikkate alındığında yüzde 39,61 ve yüzde 51,46 oranı yeni asgari ücret için zam müzakereleri olarak masada yer alacak. Bu şekilde incelendiği zaman yeni asgari ücret zammı yüzde 40, 45 ve 50 formülü üzerinde şekillenecek.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücret zammı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Memur, memur emeklilerine yüzde 50 artış olacağı için asgari ücretliler de kendilerine bu minvalde bir artış bekliyor. Burada piyasanın dengeleri de önemli. İşveren dolar bazında maliyet konusunda zaten sıkıntıda. Bazı üretimler yurt dışına kaymaya başladı. Asgari ücret rakamının işçilik maliyetleri açısından önemli bir yeri var. Bu en düşük ücrettir. Türkiye’nin en ücra köşesinde çalışanın da büyükşehirde çalışanın da aynı asgari ücret üzerinden değerlendirildiğini belirtmek gerekiyor. Ama büyükşehirlerde asgari ücret rakamı her zaman için farklı olmuştur. Resmiyette asgari ücret rakamı olsa da bunun üzerinde bir rakamla birlikte işçiler çalıştırılmıştır.

Asgari ücret konuşmalarında bölgesel asgari ücretin değerlendirilmesi gerekiyor. Eğer bu olursa büyükşehirlerdeki adaletsizlik ortadan kalkmış olur. Özetle şu anda bir asgari ücretlinin maaşı 11 bin 402 TL seviyesinde. Asgari ücrete yüzde 40 oranında artış olursa 15 bin 963 TL, yüzde 45 zam olursa 16 bin 533 TL, yüzde 50 oranında artış olursa 17 bin 103 TL seviyesine gelecek."

Asgari ücret görüşmeleri yeni yılın ilk aylarında yapılacak. Türk İş Başkanı Ergün Atalay, 20 Kasım'dan sonra asgari ücret görüşmeleri ile ilgili yeni bir komisyon kurulacağını açıkladı.

Asgari ücret zammı çalışanları ne kadar etkileyecek?

Asgari ücrete yapılacak zam, milyonlarca çalışanın gelirini doğrudan etkileyecek. Yeni asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda, asgari ücretli çalışanlar ayda 5 bin 661 TL daha fazla maaş alacak. Bu da yıllık bazda 67.932 TL'lik bir artış anlamına geliyor.

Asgari ücret zammı, aynı zamanda enflasyonla mücadelede de önemli bir rol oynayacak. Asgari ücretlilerin gelirinin artması, onların daha fazla harcama yapmasına ve ekonominin canlanmasına yardımcı olacak.

Asgari ücret zammı işverenleri nasıl etkileyecek?

Asgari ücrete yapılacak zam, işverenler için de önemli bir maliyet kalemi olacak. Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda, işverenler ayda yaklaşık 5 bin 661 TL daha fazla işçilik maliyeti ödeyecek. Bu da yıllık bazda 67.932 TL'lik bir artış anlamına geliyor.

İşverenler, asgari ücret zammı nedeniyle üretim maliyetlerinin artmasından endişe ediyor. Bu durum, bazı işyerlerinin üretimi azaltmasına veya kapatmasına neden olabilir.


Anahtar Kelimeler: gelişme! Asgari ücrete rekor geliyor!

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!