Tarih: 18.02.2023 10:57

Gastrit nedir? Gastrit Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda beslenme de değişen dünyaya ayak uydurup, farklı rejimlere bürünüyor. Zararlı ve hazır gıdaların aşırı tüketimi fiziksel aktivite azlığı gibi sebepler gastriti de beraberinde getiriyor. Mide iltihaplanması olarak da geçen gastrite ayrıca virüs ya da enfeksiyon da neden olabiliyor. Gastrit mide asidinin gereğinden fazla salgılanması sonucu ortaya çıkar ve tedavi ihmal edildiğinde ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Sizler için gastrit hakkında merak edilenleri araştırdık.

GASTRİT NEDİR?

Midenin iç yüzeyi mukoza adı verilen zarla kaplıdır. Mukozanın herhangi bir sebepten iltihaplanması sonucu gastrit meydana gelir. Mide asidinin fazla salgılandığında veya mide duvarının koruyucu iç tabakası zarar gördüğünde gastrik görülür. 

GASTRİT BELİRTİLERİ

Gastrit akut ve kronik olarak iki forma ayrılır. Aniden gelişen akut gastrit belirtilerini sıralayalım:

Kronik gastritte mide ağrısı hissedilmez. Kronik gastritin yaygın belirtileri şöyledir:

ÇAY KAŞIĞI İLE GASTRİT TESTİ

Gastrit olduğunuzu dilinize bakarak anlayabilirsiniz. Kaşık yardımıyla dilinizin üzerinde lekeleri toplayın ve rengine bakın. Beyaza ve griye yakın renkler gastritin belirtisi olabilir. Dahiliye doktoruna başvurun ve tedavinizi geciktirmeyin.

GASTRİT NEDEN OLUR?

En sık görülen gastrit nedeni Helicobacter pylori adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyonlardır. Gastritin diğer nedenlerini sıralayalım:

GASTRİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erken teşhis ve düzenli uygulamalar sayesinde midedeki gastrit şikâyeti ortadan kalkar. Gastrit hastaları için özel olarak hazırlanan diyet ve beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle gastrit tedavi edilemez ise ilaç tedavisine gerek duyulur. Gastrit tedavisinde öncelik mide asidini düzenleyici ilaçlarla birlikte beslenme tarzını değiştirmek olacaktır.

Mide zarını tahriş eden her şeyden uzak durmalı aşırı yağlı besinler, kahve, alkol ve sigara bırakılmalıdır. Gazlı içecekler, hazır meyve suları, aşırı yağlı ve baharatlı yemekler, hazır çorba, esmer ekmek ve bulgur, kuru baklagil gibi hazımsızlık yapan besinlerin tüketimi kesilmelidir. Gastrit tedavisi muhakkak uzman doktor kontrolünde, önerilere ve reçetelere uyularak yapılmalıdır.

GASTRİT AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Bitkisel tedavi yolları ile gastrit şikayetlerini azaltmak mümkün. Bitkisel yöntemler hastalığı ortadan kaldırmasa da şikayetlerinin büyük oranda azaltılmasına yardımcı olur. Yulaf, elma sirkesi, zerdeçal, zencefil, patates suyu, asit oranı düşük meyve ve sebzeler, yeşil çay, bal, adaçayı, süt, yoğurt gibi gıdalar gastrit için adeta kurtarıcı. Mide ve bağırsaklar için kurtarıcı niteliğinde bu besinler mide asidini ve bakteri oranını dengeler. Gastritin neden olduğu mide zarındaki tahriş ya da iltihaplanmayı kısa sürede ortadan kaldırır. Mide ile ilgili şikayetlerinize kısa zamanda veda edebilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —