Geç uyumayı sevenleri bekleyen tehlike!

Geç yatıp geç kalkmak bazı insanlar için vazgeçilmez. Ancak bu durum kronikleştiği takdirde sağlık sorunları kaçınılmaz oluyor.

Geç uyumayı sevenleri bekleyen tehlike!

Aşırı kilolu olmak, çok fazla tatlı ve karbonhidrat tüketmek ve egzersiz yapmamak tip 2 diyabetin tek tetikleyicisi değil. Araştırmalar geç uyuyanların da risk altında olduğunu ortaya koyuyor. Geç yatıp geç kalkanlar erken uyku alışkanlıklarına sahip olanlarla karşılaştırıldığında yüzde 19 daha yüksek diyabet riskiyle karşı karşıya.

Ekip, 2009'dan 2017'ye kadar 63.676 orta yaşlı kadın hemşireden elde edilen verileri analiz etti. Kilo ve vücut kitle indeksi, uyku zamanlaması, sigara içme davranışları, alkol kullanımı, fiziksel aktivite ve ailede diyabet öyküsü gibi noktalar göz önüne alındı. Ekip, katılımcıların raporlarından ve tıbbi kayıtlarından diyabet durumunu belirledi.

KATILIMCILARIN YÜZDE 11'İ GEÇ YATIP GEÇ KALKIYORDU

Katılımcıların yaklaşık yüzde 11'i geç yatıp geç kalkma, yüzde 35'i ise erken yatıp erken kalkma alışkanlığına sahipti. Geriye kalan nüfus orta düzey" olarak etiketlendi.

Akşam kronotipi, yaşam tarzı faktörleri hesaba katılmadan önce yüzde 72 oranında artan diyabet riskiyle ilişkilendirildi. Yaşam tarzı faktörleri hesaba katıldığında ise akşam kronotipi yüzde 19 oranında artan diyabet riskine sahipti. 

AKŞAMCILARDA ALKOL İÇME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK

Akşam kronotipine sahip olanların alkol içme olasılığı daha yüksekti. Beslenmeleri daha düşük kaliteliydi, sigara içenlerin sayısı fazlaydı ve çoğu fiziksel aktivite yapmıyordu. 

Bulgular, kişinin doğal uyku eğilimleri ne olursa olsun sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmenin öneminin altını çiziyor. Gece tercihleri olan bireylerin daha sağlıklı alışkanlıklar edinerek ve gerektiğinde tıbbi tavsiye alarak artan tip 2 diyabet risklerini azaltmak için daha aktif olmaları gerektiği hatırlatılıyor.