Tarih: 14.02.2023 11:37

Geleneksel Türk Evleri Nasıl Olur? Geleneksel Türk Evleri Dekorasyonu...

Facebook Twitter Linked-in

Kişisel zevklerin ve ihtiyaçların harmanlanmasıyla evlere yenilik katan dekorasyon stilleri, pek çok farklı renk, doku ve deseni bir araya getiriyor. Yaşam alanlarının boyutu, şekli ve işlevselliğine göre planlanan dekorasyon tarzlarında önceliğimiz her zaman uyum ve denge oluyor. Kimi zaman sadelikle kuşanmış minimal tarzlara yönelirken kimi zaman da renklerin dansına eşlik eden maksimalist dokunuşlarla zengin bir görünüm oluşturabiliyoruz. Son dönemlerin trendlerinden biri haline gelen Geleneksel Türk evleri ise estetik bir bakış açısını gözler önüne seriyor. Gelin, Geleneksel Türk Evlerinin tüm detaylarını birlikte adım adım mercek altına alalım.

GELENEKSEL TÜRK EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Ana vatanı Orta Asya'ya kadar uzanan bir mimari mirasa kucak açan Türk evleri, zaman içerisinde geçirdiği değişimlerle pek çok farklı unsuru içerisinde barındırıyor. Anadolu'nun ihtiyaç gözeten yapısını ve Osmanlı'nın zarafetini ahenkle sunan Türk evlerinde kendine has birçok karakteristik özelliği aynı anda gözlemleyebiliyoruz.

Doğayı ve çevreyi esas alan bu stilde en önemli nokta işlevsellik olacaktır. İç ve dış tasarımın uyumlu olduğu Türk evlerinde, çok fazla sürpriz detaylara yer verilmez. Genellikle gösterişten uzak bir bakış açısını benimseyen Türk evlerinde tasarrufa yardımcı olacak ürünler kullanılmaktadır.

Aslına bakarsanız minimal tarzın ana felsefesinde yer alan 'az ve öz' kavramına yakın olan Türk evlerinde gereksiz hiçbir malzemeye yer verilmez. Coğrafi özelliklerle dengeli olacak şekilde her şeyin bir yeri ve zamanı vardır.

Evlerin boyutları insan vücuduyla orantılı olacak şekilde tasarlandığı için çok yüksek tavanlara ya da olması gerekenden geniş alanlara rastlamanız pek de mümkün değildir. Aile büyüdükçe yani kişi sayısında artış oldukça evlerin de boyutunda da değişimlere yer verilebilir.

Türk evlerinin en önemli özelliği odalardaki düzenin kurulumudur. Türk evlerindeki salon dekorasyonunu mercek altına aldığınızda odanın birden çok amaca hizmet ettiğini görebilirsiniz. Türk evlerinde hem misafir ağırlama hem de dinlenme, uyuma gibi birçok eylemi salonlarda gerçekleştirebilirsiniz. Odaların boyutu değişse dahi nitelikleri hep aynıdır.

Özellikle tarihte biraz daha geriye gidersek Türk evlerinde çadır anlayışının devam ettirildiğine şahitlik edebiliriz. Örneğin; yataklar yüklük denilen bir alana yerleştirilir ve uyku saati geldiği zaman oda bir yatak odasına dönüşebilir. Aynı şekilde sofra bezi ve sinilerle alan bir yemek bölümü olarak da kullanılabilir. 

Bundan dolayı Türk evlerinde odanın orta kısmının genelde boş bırakıldığını fark edebilirsiniz. Böylece ihtiyaç doğrultusunda orta alan bazen uyumak, bazen yemek yemek bazen de çocuklar için bir oyun alanına çevrilebilir.

Geleneksel Türk evlerindeki bu planlamanın çeşitlendiği de söylenebilir. Bahçe, ahır, kümes, odunluk, tandır, ocak, misafirhane ve hizmetli odası gibi geniş planlı evler olabileceği gibi merdiven, kuyu, çeşme, havuz ve avlu kapılarının da olduğu evlere rastlamak mümkündür. Türk örf ve adetlerinde temizlik çok önemli olduğu için hamam da geçmiş zamanlarda özel bir yere sahipti. 

GELENEKSEL TÜRK EVLERİNDE AKSESUAR KULLANIMI

İhtişam ve gösterişten ziyade doğa ve doğadan olana kucak açan Geleneksel Türk Evlerinde genellikle ağaçlar, sarmaşıklar ve çiçeklerle bir süsleme yapıldığını görebilirsiniz. Öte yandan duvarlarda resimler ve kapı kollarında işlemeli detaylara yer verilir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —