Kanser türleri içinde en ölümcül olanlardan biri akciğerde görülenler. Bu hastalık en çok da kadınları etkiliyor. Yapılan çalışmalara göre bunda sigara dumanına maruz kalmak veya hava kirliliği etkili olabilir.
Son yıllarda sigarayı azaltma çabaları sayesinde yeni akciğer kanseri vakalarının azaldığı görülüyor. Ancak bu ilerleme kadınları ve erkekleri eşit derecede ilgilendirmiyor. Yeni veriler, özellikle 35-54 yaş arası kadınlara erkeklerden daha sık tanı konulduğunu ortaya koyuyor.
Amerikan Kanser Derneği'nden bilim insanları, farkın çok büyük olmadığını söylüyor. Bu, o yaş grubundaki 100.000 kadın başına yalnızca 1-2 ekstra vaka demek olsa da yayınlanan bir çalışmanın bulguları, akciğer kanserinin kadınlar için farklı riskler taşıdığı görüşünü güçlendiriyor.
Onkolog olan Narjust Florez'e göre onlarca yıldır akciğer kanserinin yalnızca sigara içen yaşlı erkekleri etkileyen bir hastalık olduğuna dair yanlış bir kanı var. Ancak vakaların yüzde 15-20'si kadınlarda görülüyor. Ve aralarında hiç sigara içmemiş olanlar da var.
Sigara içmeyen ve akciğer kanserine yakalanan kişilerin uzun yıllar boyunca sigara dumanına maruz kalma geçmişi olabilir veya vücutları kanserojenleri erkeklerden farklı şekilde metabolize ediyor olabilir.
Bu durumda hava kirliliğine maruz kalma da rol oynayabilir. Onkoloji Profesörü Dr. Patrick Forde kadınların buna karşı özellikle savunmasız göründüğünü söylüyor.
Her durumda da, cinsiyet farklılığına ilişkin hala net bir açıklama bulunmuyor. Kesin olan şu ki, 1980'den günümüze yeni akciğer kanseri tanıları:
Uzmanlar, kadınları akciğer kanseri taramasından geçirmeye çağırıyor. Bu taramada düşük dozda BT taraması yapılıyor. Bir kadının sigara içmeyen ancak akciğer kanserine yakalanmış yakın akrabaları varsa da bir uzmana başvurması tavsiye ediliyor.
Akciğer kanserine yönelik şüpheli semptomların da farkında olunmalı. Bunlardan herhangi birinin ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekiyor.