Tarih: 31.07.2023 12:29

Giresun'da Fındık Hasat Tarihi Belli Odu!

Facebook Twitter Linked-in

Giresun'da fındık hasadının farklı bölgeler için farklı tarihlerde başlayacağı duyuruldu.

Fındık hasatı 12 Ağustos'ta başlayacak

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, sahil kesimindeki 0-250 metrelik rakıma sahip alanlarda hasat, 12 Ağustos'ta başlayacak. Orta kesimde, 250-500 metrelik rakıma sahip bölgelerde fındık toplama işlemi 17 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Yüksek kesimde ise 500 metre üzerindeki rakımlı bölgelerde hasat, 24 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Fındık dallarının sallandığında meyvelerin yüzde 75'inin daldan dökülmesi gerekmektedir

Açıklamada, fındık hasadının uygun zamanda yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı kriterler de belirtildi. Hasadın başlaması için daldaki fındığın nem oranının yüzde 30'un altına düşmüş olması, fındık kabuğunun yüzde 75 oranında kızarmış olması, iç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmüş olması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan fındık dallarının sallandığında meyvelerin yüzde 75'inin daldan dökülmesi gerekmektedir.

Erken hasatın meyve kalitesini düşürebilir

Ayrıca, tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıkların kurutulduktan sonra dış meyve kabuklarının renginin donuk kalabileceği vurgulandı. Erken hasatın meyve kalitesini düşüreceği, fındıkların uzun süre muhafaza edilmesini zorlaştıracağı ve kolayca bozulmasına neden olacağı da belirtilen açıklamada, aflatoksin oluşumunu önlemek için resmi hasat tarihinden önce fındıkların toplanmaması gerektiği ifade edildi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —