Glomus Tümörü nedir nerede bulunur? Parmakta glomus tümörü belirtileri nelerdir?

Sağlık alanında hakkında çok az bilgi ve yazı bulunan hastalıklardan birisi Glomus Tümörü olarak bilinmekte. Bizde sizlere faydalı amacıyla bu hastalık özelinde bir yazı hazırladık. İşte detaylar...

AKTUEL 25.12.2023 16:39:00 0
Glomus Tümörü nedir nerede bulunur? Parmakta glomus tümörü belirtileri nelerdir?

Genel olarak tırnak bölgesinde kendini gösteren sağlık sorunları arasında yer alan Glomus Tümörü hakkında son yıllarda çok çeşitli sorular karşımıza çıkıyor. Bu sorulardan birkaç tanesine sizler için cevap vermeye çalıştık.

İşte Glomüs Tüömörü hakkında yaptığımız detaylı araştırmaları sizlerle paylaşırız. Sağlıklı okumalar...

Glomus Tümörü nedir nerede bulunur? 

Glomus tümörü ("soliter glomus tümörü" olarak da bilinir), glomus gövdesinden kaynaklanan ve çoğunlukla tırnak altında, parmak ucunda veya ayakta bulunan nadir bir neoplazmdır: 670 Tüm yumuşak doku tümörlerinin %2'sinden azını oluştururlar.

Glomus tümörlerinin çoğunluğu iyi huyludur, ancak kötü huylu özellikler de gösterebilirler. Glomus tümörleri ilk olarak 1877 yılında Hoyer tarafından tanımlanmış, ilk tam klinik tanım ise 1924 yılında Masson tarafından yapılmıştır.

Histolojik olarak, glomus tümörleri bir afferent arteriyol, anastomotik damar ve toplayıcı venülden oluşur. Glomus tümörleri, dermal glomus cisimciklerinin termoregülasyon işlevini kontrol eden modifiye düz kas hücreleridir.

Yukarıda belirtildiği gibi, bu lezyonlar, artık modası geçmiş klinik kullanımda eskiden glomus tümörleri olarak da adlandırılan paragangliomalar ile karıştırılmamalıdır. Glomus tümörleri glomus hücrelerinden kaynaklanmaz, ancak paragangliomalar kaynaklanır.

Ailesel glomanjiyomlar GLMN (glomulin) genindeki çeşitli delesyonlarla ilişkilendirilmiştir ve otozomal dominant bir şekilde, tam olmayan penetransla kalıtılır.


Parmakta glomus tümörü belirtileri nelerdir?

Glomus tümörleri genellikle soliter ve küçük lezyonlardır. Büyük çoğunluğu el, el bileği, ayak ve tırnak altında bulunur.

Genellikle ağrılıdırlar ve lezyon soğuk suya konulduğunda ağrı yeniden ortaya çıkar. Çoklu tümörlerin ağrılı olma olasılığı daha düşüktür.

Bu tümörler mavimsi renkte olma eğilimindedir, ancak beyazımsı bir görünüm de görülebilir. Tırnak yatağında yükselme meydana gelebilir.

Nadir durumlarda, tümörler gastrik antrum veya penis başı gibi diğer vücut bölgelerinde de görülebilir. Tedavi esasen aynıdır.

Malign glomus tümörleri veya glomangiosarkomlar oldukça nadirdir ve genellikle lokal olarak infiltratif bir maligniteyi temsil eder. Bununla birlikte, metastazlar meydana gelir ve genellikle ölümcüldür.

Histopatolojiye göre glomus tümörleri aşağıdaki gibi adlandırılabilir:

  • Solid glomus tümörü (vakaların %75'i): Zayıf vaskülatür ve nadir düz kas hücreleri ile ağırlıklı olarak glomus hücrelerinden oluşur.
  • Glomangioma (vakaların %20'si): Belirgin bir vasküler bileşene sahip tümörler.
  • Glomangiomyoma (vakaların %5'i): Belirgin vasküler ve düz kas bileşenleri olan tümörler.

Kanserli glomus tümörleri son derece nadirdir. Glomus tümörlerinde malignite tanısı için kriterler şunlardır:

  • Tümör boyutunun 2 santimetreden fazla olması ve subfasiyal veya visseral yerleşim.
  • Atipik mitotik figürler.
  • Belirgin nükleer atipi ve herhangi bir düzeyde mitotik aktivite.
  • Zimmerman Perisitleri

Kanserli glomus tümörleri histolojik görünümlerine göre üç kategoriye ayrılmıştır: lokal infiltratif glomus tümörleri (LIGT), benign glomus tümörlerinde ortaya çıkan glomangiosarkomlar (GABG) ve de novo ortaya çıkan glomangiosarkomlar (GADN).

Birkaç kanserli glomus tümörü vakası bildirilmiştir; ancak bunlar genellikle sadece lokal olarak invazivdir ve metastazlar son derece nadirdir. Malign bir glomus tümörünün cilt, akciğerler, jejunum, karaciğer, dalak ve lenf düğümlerini içeren yaygın metastazlarına ilişkin bir rapor bulunmaktadır.

Deriden metastazları olan malign bir glomus tümörüne (glomangiosarkom) ilişkin başka bir rapor bulunmaktadır. Malign bir glomus tümörü böbreklerden kaynaklanmıştır.