Özellikle sporcularda görülen bu rahatsızlık göbeği etkilediği için göbek fıtığı ile karıştırılır. Göbek düşmesi yeni doğanlarda, bebeklerde ve küçük çocuklarda daha yaygındır. Göbek düşmesi, erkeklere göre kadınlarda daha sık görülür. En yaygın belirtisi göbek bölgesinde çıkıntı veya şişliktir. Belirtiler arasında karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, sindirimde zorlanma da görülür.
Göbek fıtığı, tıp dilinde "umbilikal herni" halk arasında ise göbek düşmesi veya göbek kayması olarak da isimlendirilir. Bu durum bağırsağın bir kısmının göbek deliğinin yakınındaki karın kaslarındaki açıklıktan dışarı çıkmasıyla oluşur. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülür. Göbek düşmesi veya fıtığı çocuklarda genellikle 5 yaşına kadar kaybolurlar. Yetişkinlerde tedavi edilmeyen göbek fıtıkları komplikasyonlara yol açabilir. Görünüm olarak endişe verici olmalarına veya hissettirmelerine rağmen göbek fıtıkları genellikle ciddi değildir. Ancak bir doktora başvurmak önemlidir.
Göbek düşmesinin başlıca nedenleri arasında aşırı kilo alma, ağır kaldırma, sürekli öksürme veya kronik kabızlık gibi karın içi basıncını artıran durumlar bulunur. Ayrıca hamilelik, özellikle çoklu gebelikler, göbek çevresindeki kasların zayıflamasına ve umbilikal herni gelişmesine yol açabilir. Bebeklerde ise, göbek kordonu etrafındaki karın duvarı doğumdan sonra tam olarak kapanmadığı için umbilikal herni oluşabilir.
Göbek düşmesine neden olan faktörler şunlardır:
Ağır fiziksel aktiviteler.
Ağır kaldırmak, ıkınmak ve gerinmek.
Karna baskı yapan hareketler.
Kronik öksürük.
Hareketsizlik.
Ani hareketler.
Kabızlık.
Obezite.
Sık sık kusma.
Göbek düşmesinin en yaygın belirtisi, göbek deliğinin üzerinde veya yakınında dokunulduğunda yumuşak görünen bir çıkıntı veya şişliktir. Bu şişlik öksürme, ıkınma veya ağır kaldırma sırasında daha belirgin hale gelebilir. Bazı kişilerde çıkıntı her zaman görünürken, diğer durumlarda, çıkıntıyı yalnızca karında baskı olduğunda görebilirsiniz. Yeni doğanlarda ve bebeklerde, bazen çıkıntı ağlayana kadar görünmez. Çocuklarda genellikle ağrısızdır. Göbek fıtığı olan yetişkinlerde donuk ağrı veya basınç hissi gibi belirtiler yaşanma olasılığı daha yüksektir.
Göbek düşmesinin belirtileri arasında şunlar olabilir:
Göbek deliği çevresinde çıkıntı ve şişlik.
Karın bölgesinde morarma.
Karında ağrı. Bu ağrı, hafif veya şiddetli olabilir ve genellikle hareketle artar.
İshal ve gaz problemi.
Yorgunluk ve halsizlik.
Göbek bölgesinde hassasiyet.
İştahsızlık.
Mide bulantısı, kusma ve kilo kaybı.
Nefes darlığı.
Dik durmada zorluk.
Yürürken ve eğilirken zorlanma.
Ani terleme.
Bebeklerde ağlama sırasında belirginleşen şişlik.
Göbek düşmesinin belirtileri arasında karın bölgesinde şiddetli ağrı yer alır. Göbek düşmesi olan hastada midenin bulunduğu bölgenin yüzeyinde hassasiyet oluşur. Fiziksel aktiviteler sırasında kasların zorlanması ile birlikte bu hassasiyetin daha da artar.
Ağrı ve şişliğin olduğu bölgeye soğuk ve sıcak kompres.
Dinlenmek.
Ağrının şiddetine göre doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler. Bazı durumlarda iltihaba karşı antibiyotik tedavisi de yapılabilir.
Destekleyici giysiler: Göbek bandı veya korse.
Fizik tedavi.
Yaşam tarzı değişiklikleri: Sağlıklı bir kilo ve karın kaslarını güçlendiren düzenli egzersiz ve ağır kaldırmaktan kaçınmak.
Alternatif tedaviler: Masaj ve akupunktur gibi alternatif yaklaşımlar doktor tavsiyesi ile uygulanmalıdır.
Göbek düşmesinin tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale genel olarak son çare olarak düşünülür. Örnek olarak kişide göbek fıtığı tespit edilirse cerrahi müdahale gerekebilir.
Belirtiler ve semptomlar göbek düşmesini işaret ediyorsa bu durumda hastanelerin genel cerrahi birimlerine başvurmak gerekir.