Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Göz kapağı düşüklüğü diğer adıyla Pitozis;doğumla beraber ortaya çıkmasının yanı sıra felç, travma ve ilerleyen yaş itibariyle göz kapağında oluşan sarkma olarak görülebilmektedir. Genel olarak üst kapağın bozulması yani sark

SAĞLIK 5.07.2023 14:10:18 0
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Göz kapağı düşüklüğü mutlaka uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sırasında göz kapağı kası gücü, kaşların durumu, buz testi, yukarı bakış testi gibi testler uygulanabilir. Hastalığın tipine göre tedavi değişiklik gösterir.

Pitozis Nedenleri

Pitozis görülen kişilerde eğer göz kapağı düşüklüğü doğuştan değil ise genel olarak düşüklüğe sebep olan hastalık Gravis hastalığıdır. Gravis hastalığına yakalanan kişilerin göz kapakları her geçen gün biraz daha düşmektedir. Göz kapağı düşüklüğü yaşayan kişilerde ilk zamanlarda bu durum yalnız kötü bir görüntü olarak görülse de ilerleyen safhalarında ikili görme gibi önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Bunların yanı sıra göz kapağı düşüklüğü nedeni olarakta diyabet ve hipertansiyon hastalıkları da sebep olmaktadır. Ayrıca uzun süreli bilinçsiz lens kullanımı, bazı travmalar, göz kapağında ödem ve tümör hastalıkları da göz kapağında düşüklüğe yol açmaktadır. Pitozis görülen kişiler veya düşme belirtisi olan kişiler ise en kısa süre içerisinde bir göz doktoruna gitmeleri gerekmektedir.

Pitozis Tedavisi

Pitozis olan veya belirtisi görülen kişiler ilk olarak uzman bir doktora giderek göz kapağı düşüklüğünün nedeninin tespit edilmesi gerekmektedir. Pitozis rahatsızlığının birçok sebebi olduğundan dolayı doğru teşhis oldukça önemlidir.
Özellikle doğuştan ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğünü, çocuklar da 3-4 yaşlarından itibaren tedavisinin yapılması taraftarıyız. Böylece ilerleyen zamanlarda oluşabilecek her türlü görme kaybı gibi birçok ihtimali de önlemiş olacağız. Genel olarak tedavinin yapılırken erken önlem alınması psikososyal açıdan da sağlıklı bir yaşamı da beraberinde getirecektir.
Sonradan ortaya çıkan göz kapağı düşüklükleri ise genelde; travma, enfeksiyonlar, yaşa bağlı olarak, beyin ve gözde gelişebilen tümörler, kaslarda esneklik kaybı, kontak lenslerin neden olduğu komplikasyonlar ve gözde yaralanmalar etken yaratabilmektedir. Kasların zayıf olması sonrası oluşan kapak düşüklüğünde ise genelde göz kapağı düşüklüğü ameliyatı ile cerrahi olarak düzeltilmektedir.