Virüslerin, bakterilerin veya alerjenlerin yol açtığı göz nezlesinin semptomları kaynağına göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin mevsim geçişinde alerjik, yanlış makyaj malzemesi ya da lens kullanımından dolayı bakteriyel ve üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle viral göz nezlesi oluşabilmektedir. Dolayısıyla tedavi planlanmadan önce, nedene yönelik düşünmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra; gözyaşı kanallarındaki tıkanıklığın da başta bebekler olmak üzere, her grup insanda bu hastalığa yol açtığı bilinmektedir.
Öncelikle tüm hastalıklarda olduğu gibi göz nezlesinde de belirtiler oluştuğu anda hekime başvurmak tedaviyi çok daha kolay ve kısa süreli hale getirmektedir.
Virüsler sebebiyle meydana gelen göz nezlesinde merhem ve solüsyonlardan yararlanılırken, alerjik göz nezleleri, damla formundaki ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Ancak bakteriyel kaynaklı göz gribinde; muhakkak uygun antibiyotik başlanmalı ve aksatılmadan, hekim önerisi boyunca kullanılmalıdır.
Medikal müdahalelerin yanı sıra, göze zarar vermeyecek bir takım doğal yöntemlere de halk arasında başvurulduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları ise; ılık kompres uygulamaları, siyah çay uygulaması, göz kapaklarına patates yerleştirilmesi, aloe vera bitkisinin damlatılması, elma sirkesi ve tuzlu su ile göz banyosu yapılması şeklindedir.