Göz altı morlukları, yorgunluğun ve yoğun stresin dış görünüşe daha çabuk yansıdığı problemler arasındadır. Bazı durumlarda bu duruma şişlik ve koyu halkalar eşlik eder. Göz altı morlukları nasıl olur? Neden oluyor? Bunlar, koyu
Göz çevresindeki koyu halkalar ve göz altı torbaları zamanla göz altı morlukları sorunlarına yol açabilir. Göz altı morlukları kişinin yorgun ve daha yaşlı görünmesine neden olur. Bu nedenle göz altı morlukları için evde bitkisel yöntemler olumlu etki yaratabilir. İşte göz altı morlukları ile ilgili merak edilenler ve kesin çözüm önerileri…
Göz altı morlukları neden olur?
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, göz altı morluklarının oluşumunda rol oynayan faktörleri şu şekilde anlattı:
Göz çevresinde kahverengi pigment (melanin) artışı: Bu tip morluklara pigmente tip morluk denir ve rengi kahverengi/gridir.
Göz çevresindeki kılcal damarların geniş-kalın veya sayıca fazla olması: Kan dolaşımın göz çevresinde yavaş olması, yüzeysel kılcal damar ağının genişlemesi ve oksijenlenmemiş kan varlığı, göz altında morarma yaratır. Bu tip morluklara vasküler (damarsal) tip morluk denir travma sonrası ciltte oluşan morarmalara benzer. Bu tip morlukların rengi kırmızı/mordur.
Göz altında cilt gevşemesine bağlı çöküklük ve gölgelenme: Yaşlanmayla birlikte göz altında torbalar ve halka şeklinde çökme/gölge/mor halka oluşur.
İlaç kullanımı: Bazı ilaçlar ve bimatoprost içeren göz tansiyonu damlaları göz çevresinde koyulaşmaya yol açar.
Göz altı morluklarının büyük çoğunluğu, mikst tip göz altı morluğudur, yani pigmente ve damarsal tip bir arada bulunur.
Göz altı morluklarına bitkisel çözüm önerileri
Aşağıda belirtilen bitkisel yöntemlerle göz altı morlukları oluşumunu büyük ölçüde azaltmanız mümkün.
Hindistan cevizi yağı
Bu yağ ile her gece göz altlarına masaj yapılarak koyu halkalar azaltılabilir. Ayrıca Hindistan cevizi yağı, cilt hücrelerini onarabilen E vitamini yönünden de zengindir.
Gül suyu
Göz altılarına pamuk yardımıyla gül suyu da uygulanabilir. Bunun için bir parça pamuk gül suyuna batırılıp göz kapakları üzerinde 10-15 dakika kadar bekletilebilir.
Soğuk uygulama
Soğuk kompres ile genişleyen kan damarları daraltılabilir ve şişkinlik azaltılabilir. Bu sayede göz altındaki şişkinliğin inmesiyle birlikte koyu halkaların belirginliği de giderilebilir. Bunun için birkaç buz küpü temiz bir havluya sarıldıktan sonra göze uygulanabilir.
Salatalık
Göz altı morluklarına karşı salatalık da tercih edilebilir. Salatalık dilimi, limon suyunda 5 dakika bekletilip göz kapağı üzerinde bekletilir. Böylece koyu halkaların azalmasına yardımcı olabilir.
Çay poşeti
Soğuk çay poşeti, göz altına uygulamak, kan damarlarını daraltarak ve kan dolaşımını uyararak morlukların giderilmesine yardımcı olabilir.
Süt
Soğuk süte batırılan pamuk parçası göz altına yerleştirilerek yorgunluğun ve göz altı morluklarının giderilmesi destekleyebilir.
Göz altı morlukları Tedavisi
Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Yıldız, göz çevresinde oluşan morlukların tedavisiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
Lazer tedavileri: Lazerler ile göz altındaki damarlar ve damarların yüzeysel olmasından kaynaklı morluklar azaltılabilir. Ayrıca lazerler, derinin kollajenini artırarak alttaki damarların renginin yüzeye yansımasını azaltır. Ortalama 3-5 seans gerektirir.
Kimyasal peeling: Göz altındaki cildin meyve asitleri ve benzeri solüsyonlar ile soyma işlemidir. Göz altı koyuluğunun azaltılmasında etkilidir.
Göz altı dolguları: Göz altı morluklarının giderilmesinde en etkili yöntemdir. Kullanılan hyalüronik asit ile hem göz altındaki boşluklar doldurulur hem de cilt altına yerleştirilen bu dolgu, morlukların azalmasını sağlar. Bu şekilde, göz altındaki çukurların ve morlukların azalması kişiye çok daha genç bir gürünüm kazandırır. Kullanılan hyalüronik asit vücuda uyumlu bir maddedir, zararlı değildir. Zamanla vücut tarafından emilir. Yani kalıcı değildir. Yaklaşık 8 ay sonra tekrar uygulama gerektirir.
Mezoterapi: Gözaltlarına yapılan vitamin enjeksiyonudur. Çildi gençleştirmede kullanılır, bu şekilde morluklara da fayda sağlar.