Tarih: 15.09.2023 15:58

Grip Aşısı Nasıl, Nereden Olunur?

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip aşısının başlama tarihini ve kimlerin yaptırabileceğini açıkladı. Bu açıklama sonrasında vatandaşlar, grip aşısı hakkında bilgi almak için arayışa geçti. Peki Grip aşısı nasıl, nereden olunur? Grip aşısı yapılıyor mu? Grip aşısı yan etkileri nelerdir? Grip aşısı sorgulama 2023

GRİP AŞISI YAPILIYOR MU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Eylül'de (bugün) grip aşısı uygulamasının başlayacağını açıkladı.

GRİP AŞISI SORGULAMA 2023

GRİP AŞISI KİMLER OLABİLİR?

Bakan Koca, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, "15 Eylül'den itibaren 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunan hastalarımız için grip aşısı uygulaması, normal takvimiyle başlıyor. Grip aşısı, grip hastalığına yakalanma riskini azaltır, hastalığın şiddetini hafifletir. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişilerde grip, zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açabilir. Grip aşılarını mutlaka yaptıralım. Doktorunuza başvurarak reçetenizi yazdırabilirsiniz" açıklamasında bulundu.

GRİP AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Grip aşısının yan etkileri şu şekildedir;

Grip aşısı sonrasında %15-20 oranında aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif lokal reaksiyonlar görülebilir.

Genel olarak tüm vücudu etkileyen yan etkiler çok nadirdir (%1'in altında) ve ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler (eğer görülürse) aşıdan 6-12 saat sonra başlar ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer.

Ayrıca, grip aşısı uygulandıktan sonra alerjik reaksiyonlar da nadir bir şekilde görülebilir.

Grip aşısı sonrasında grip hastalığı gelişmesi genellikle tesadüfi bir olaydır. Çünkü grip aşısı, inaktive (ölü) bir virüs içerir ve canlı bir virüs verilmediği için aşı sonrası grip hastalığına neden olmaz.

Aşıların her zaman tam teşekküllü sağlık merkezlerinde veya hekim gözetiminde uygulanması önerilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —