Gül Hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Değişen iklim koşulları nedeniyle son yıllarda adından söz ettiren, Rozasea olarak da bilinen Gül Hastalığı çoğu insanın korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

SAĞLIK 1.07.2023 12:19:30 0
Gül Hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?
 

Gül hastalığı, tıbbi olarak rozasea olarak da bilinen bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğunlukla yüz bölgesinde şişlik, kızarıklık ve kılcal damar belirginleşmesi şeklinde görülür. Çok yaygın olmasa da vücudun çeşitli bölgelerinde de kendini gösterebilir. Kesin sebebi bilinmemekle birlikte hamilelik, hormonel değişiklikler ve zararlı güneş ışınlarının bu hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Tıpkı bir tansiyon hastalığı gibi tamamen geçmez fakat önlem alındığında ilerlemesi engellenebilir. Gül Hastalığını önlemek adına uygulanabilir tedaviler şunlardır:

Tropikal Tedaviler: Cildinize uygulanan kremler, losyonlar veya jeller şeklindeki topikal tedaviler, gül hastalığının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tedaviler genellikle iltihaplanmayı azaltmayı ve kızarıklığı kontrol altına almaya yöneliktir. Doktorunuz, azelaik asit, metronidazol, ivermektin veya sülfürlü ilaçlar gibi belirli bir topikal tedaviyi önerebilir.

Oral Antibiyotikler: Antibiyotikler, gül hastalığı semptomlarını kontrol altına almada etkili olabilir. Doktorunuz, tetrasiylin, doksisiklin veya eritromisin gibi oral antibiyotikler önerebilir. Bu antibiyotikler, ciltteki iltihaplanmayı azaltabilir ve akne benzeri lezyonları hafifletebilir.

Isı ve Soğuk Uygulama: Sıcak veya soğuk kompresler, gül hastalığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıcak kompresler, ciltteki kılcal damarları genişletebilir ve soğuk kompresler ise kızarıklığı azaltabilir. Ancak, her iki yöntem de herkes için etkili olmayabilir, bu nedenle deneme yanılma yoluyla en iyi sonucu bulmanız gerekebilir.

Lazer Tedavisi: Lazer tedavisi, gül hastalığı semptomlarını hafifletmek için kullanılan bir diğer seçenektir. Lazer ışığı, kılcal damarları hedef alarak cildin kızarıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Lazer tedavisi genellikle tekrarlayan seanslardan oluşur ve uzman bir dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Yönlendirilmiş Işık Tedavisi (Photodynamic Therapy): Photodynamic therapy (PDT), gül hastalığının tedavisinde kullanılan bir başka yöntemdir. Bu tedavide, ciltte belirli bir çözelti uygulanır ve ardından ışıkla aktive edilir. Işık, çözeltiyi etkileyerek kılcal damarları hedef alır ve iltihaplanmayı azaltır.

Siz de Gül Hastalığından yakınıyorsanız doktorunuzla görüşerek kendinize en uygun tedavi yöntemini bulabilirsiniz.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.6° / 9.2°

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor

Türk İş 1 Mayıs’ı Bursa’da Kutlayacak

BBP RİZE’DEN BAŞKAN METİN’E ZİYARET

Deniz: Yaş Çay Alım Fiyatı 25 TL ile 28 TL Arasında Olmalı