Güneş Kreminin Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Güneşten koruyucular yaz aylarının vazgeçilmez kozmetik ürünleridir. Güneş kremleri ilk olarak 1932'de yapılmıştır. O zamandan beri, dünya çapında milyonlarca insan güneş kremi kullandı. Güneş kremi nedir? Ne yapar?

SAĞLIK 5.03.2023 17:03:36 0
Güneş Kreminin Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Güneş kremleri cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için üretilmiş kozmetik kremlerdir. Güneş kremlerinin faydaları saymakla bitmez: Güneş yanığını önler, yaşlanma etkileri ile savaşır, cilt kanseri riskini azaltır, cilt sağlığını korur… Uzmanlar yaz kış hava bulutlu olsa da güneş kremini kullanılmasını öneriyor. Güneş kremi kullanmanın faydaları şöyledir:

GÜNEŞ KREMİ KULLANMAK NE İŞE YARAR?

Güneşten gelen UV ışınları cildi erken yaşlandırır, ciltte leke oluşmasına yol açar. UV ışınlarının daha pek çok zararı vardır. Güneşin zararlı ışınlarından korunmanın en etkili yolu güneş kremi kullanmaktır. Peki güneş kremi kullanmak ne işe yarar?

GÜNEŞİN ZARARLI UV IŞINLARINDAN KORUR

Yaşadığımız yüzyılda ozon tabakasının incelmesiyle beraber güneşin zararlı ışınları dünyamıza daha fazla ulaşmaya başladı. Güneşten gelen UV ışınları cilt lekesi ve cilt kanseri gibi çeşitli sorunlara neden olur. Güneş kremleri ciltte tabaka oluşturarak UV ışınlarının zararından sizi korur.

ERKEN YAŞLANMAYI ÖNLER

Hepimiz daha genç görünen, parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmayı isteriz. Güneş kremi kullanmak kırışıklıklar ve ince çizgiler, güneş lekeleri, pigmentasyon gibi cilt sorunlarından bizi korur. Araştırmalar, güneş kremi kullanan 55 yaşın altındaki kişilerin, güneş kremi kullanmayan ve ara sıra güneş kremi kullananlara göre bu yaşlanma belirtileri ile karşılaşma oranının %24 daha az olduğunu gösteriyor.

CİLT KANSERİNİ ÖNLER

Güneş kremi cildimizi kararmak ve kızarmaktan korumakla kalmaz cilt kanserine yakalanma riskini de düşürür. Cildimizi cilt kanserinden korumak için güneş kremini her gün yaz kış düzenli kullanmalıyız. 

YÜZDEKİ LEKELERİ AZALTIR

Yaşlanma, gebelik, kullanılan kozmetik ürünlerinin yan etkisi gibi nedenlerden dolayı ciltte lekeler meydana gelebilir. Düzenli olarak güneş kremi kullanmak cildi onarır, ciltteki lekeleri önemli ölçüde azaltır.

GÜNEŞ YANIĞINI ENGELLER

Güneş yanıkları cildi incelterek daha şeffaf ve daha hassas hale getirir, bunun sonucunda ciltte soyulma, şişme, kızarıklık, kurdeşen ve kaşıntı gibi sorunlar meydana gelebilir. Güneş kremi cildi koruyarak bu sorunları yaşamanızı engeller.

CİLT SAĞLIĞINI KORUR

Cildimiz kollajen, keratin ve elastin gibi temel cilt proteinleri oluşur. Bu proteinler cildi pürüzsüz ve sağlıklı tutmak için gereklidir. UV ışınları ciltteki proteinlere zarar verebilir. Güneş kremleri UV ışınlarını ciltten uzak tutarak bu proteinlerin yok olmasını önler.

KIRIŞIKLIKLARI ÖNLER

Kırışıklıklar, ince çizgiler ve kaz ayağı oluşumu söz konusu olduğunda tüm bunlara karşı en etkili koruyucu formüllerden biri şüphesiz ki güneş kremleridir. UVA ışınlarına uzun süre maruz kalmak cildinizi erken yaşlandırır ve kolajen ve cilt elastikiyetinin kaybına neden olur. Aslında, gözle görülür yaşlanma belirtilerinin, kırışıklıkların yaklaşık %90'ına kadarı güneş hasarından kaynaklanır. Güneş kremini günlük cilt bakım rutininize ekleyerek, ciltte kırışıklık oluşmasını engelleyebilirsiniz!

GÜNEŞ KREMİ NASIL KULLANILIR?

Güneş kremini güneşe çıkmadan en az yarım saat önce kullanmalısınız. Güneş kremleri; cildiniz güneşe her maruz kaldığında cildin bariyerine nüfuz eden zararlı UV ışınlarına karşı bir kalkan görevi görür. Bu nedenle her gün yaz ve kış güneş koruyucu kullanılması tavsiye edilir.

Güneş kremini 2 saatte bir tazelemelidir.

GÜNEŞ KREMİ KAÇ FAKTÖR OLMALI?

SPF 30 ile 50 güneş kremleri güneşten korumaya yardımcı olacaktır. Ancak aralarında çok küçük bir fark vardır, SPF 30 UV ışınlarının yaklaşık %96'sına karşı korurken, SPF 50 güneşten %98 koruma sağlar.

GÜNEŞ KREMLERİNDEKİ SPF KORUMA FAKTÖRÜ NE DEMEKTİR?

SPF, bir güneş kreminin güneş yanıklarına neden olabilen UVB ışınlarını ve ayrıca daha derin cilt hasarına neden olabilen UVA ışınlarını engelleme yeteneğini ifade eder. SPF numarası ne kadar yüksek olursa, koruma da o kadar yüksek olur. Ancak hiçbiri %100 koruma sağlamaz.