Tarih: 07.05.2023 16:57

Güneş kreminin yararları? İşte Zararlı UV ışınlarından korunmak için 6 ipucu

Facebook Twitter Linked-in

Yaz mevsimi yaklaşıyor. Herkes aylardır planlarını yaptığı tatiller için  oldukça heyecanlı. Ancak bu dönemde güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerekiyor. Bu noktada insanların en büyük yardımcısı ise güneş kremleri. 

Cildin erken yaşlanmasını ve cilt kanseri riskini azaltan bu kremler 
farklı formlarda piyasada yer alıyor. Krem, losyon, jel, sprey olarak satın alabileceğiniz ürünler güneşin ultraviyole radyasyonunu emerek ya yansıtıyor ya da cildin daha derinlerine nüfuz ederek hasara yol açmasını engelliyor. 

GÜNEŞ KORUYUCULAR BAZI YAN ETKİLERE YOL AÇABİLİR

Güneşten koruyucular her ne kadar masum görünse de yan etkilere neden olabilecek bileşenler içerebilir. Cilt hassasiyeti, kızarıklığı ve tahrişi gibi sorunlar yaşanabilir. Ürünü uyguladıktan sonra yukarıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, cildinizi bol su ile yıkayın ve özel güneş koruyucuyu tekrar kullanmayın. Farklı içerikler içeren başka bir ürün denemesi yapın. 

Genel olarak güneş kremlerinin yan etkileri çok hafiftir ve ciddi bir alerjik reaksiyon vakası çok nadirdir. Ancak güneş kreminizi kullandıktan sonra aşağıdaki gibi belirtiler fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun. Zira bunlar, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaksiyi gösterir. 

Peki güneş kremini vücudunuza doğru şekilde nasıl uygularsınız?
Güneş kreminin cildi güneş ışınlarından korumaya başlaması için güneşe çıkmadan en az 10-20 dakika önce sürülmesi gerekir. Ancak, güneş koruyucunun uygulanma zamanına ek olarak, daha başka şeylere de dikkat etmek gerekiyor. 

KULLANMADAN ÖNCE İYİCE ÇALKALAYIN

Bir güneş kremi kutusu uzun süre aynı yerde durduğunda, koruyucu bileşenlerinin çoğu dibe çöker. Bu nedenle, kullanmadan önce güneş koruyucu şişenizi vücudunuza uygulamadan önce içeriğinin malzeme içinde eşit dağılması için iyice çalkalamalısınız.

YETERİ KADAR GÜNEŞ KREMİ KULLANIN

Çoğu insan vücudunda yeterince güneş kremi kullanmaz. Uzmanlara göre yetişkinlerin güneşten yeterince korunmaları için vücutlarına yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar güneş kremi sürmeleri gerekiyor.

GÜNEŞ GÖREN TÜM BÖLGELERİNİZE SÜRÜN

Birçok kişi, en kolay erişilebilen yerler dahil, vücutlarının tüm bölgelerini güneş kremi ile kaplamaz. Ancak bu ürün kulaklar, dizlerin arkası, bacaklar ve sırt dahil olmak üzere vücudun tüm bölgelerine uygulanmalı. 

DÜZENLİ OLARAK UYGULAYIN

Çoğu insan güneş kremini vücuduna sadece bir kez sürer ve bir daha asla kullanmaz. Uzmanlara göre bu yanlış çünkü güneş kremi cilt tarafından yaklaşık iki saat içinde emiliyor. Bu nedenle, vücut tekrar açıkta kalıyor. Güneş koruyucunuzu her iki saatte bir yeniden uyguladığınızdan emin olun. Bir seferde vücudunuza yaklaşık bir çorba kaşığı güneş kremi sürün. İki saat geçmemiş olsa bile, güneş kreminizi her zaman yüzdükten ve kurulandıktan sonra tekrar sürmelisiniz.

SPF'SİNE DİKKAT EDİN 

Güneş kreminin SPF'si, belirli bir güneş kremi tarafından engellenebilecek ışınların yüzdesini açıklayan bir sayıdır. Bir güneş koruyucunun SPF'si ne kadar yüksek olursa, güneş ışınları o kadar engellenir.

BÖCEK İLAÇLARIYLA BİRLİKTE KULLANMAYIN

Yapılan araştırmalara göre böcek kovucular güneş kreminin etkisini %30'a kadar azaltabilir. Bu nedenle, eşzamanlı kullanımlarından kaçınmalısınız.

CİLDİ GÜNEŞTEN KORUMAK İÇİN SADECE KREM YETERLİ Mİ?

Uzmanlar, güneşli yaz günlerinde cildi tam olarak korumak için tek başına güneş kremi kullanımının yeterli olmadığını vurguluyor. 

Şapka kullanımı: Şapkalar geniş olduklarında ve başın çevresine kadar uzandıklarında yüz ve omuz derisini korurlar. Aslında boynu örten ve koruyan kumaş uzantılı şapkalar da var.

Sadece denizde değil, her gezide güneş kremi kullanın: Yaz günlerinde her gezide güneş kremi kullanılmalı. Çünkü güneş her an korumasız olarak cildi yakabilir.

Güneş gözlüğü kullanımı: Güneş ışınları gözlere zarar vererek katarakt ve görme kaybına neden olabilir, bu nedenle güneş gözlüğü kullanımı şart.

Güneşten koruyucu giysi kullanımı: Piyasada güneşten korunmak için özel olarak üretilmiş giysiler bulunuyor. 

Yansıtıcı yüzeylere dikkat edin: Su ve kum, güneş ışınlarını cilde yansıtan ve güneş yanığına neden olabilen yüzeylerdir.

Güneşe maruz kalınan saatlere dikkat: Güneşin en çok yaktığı saatlerde (10:00 – 16:00) güneşe çıkmaktan kaçının.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —