meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Güneş Lekeleri nasıl geçer?

Güneş Lekesi Nedir?

SAĞLIK 22.05.2023 15:24:09 0
Güneş Lekeleri nasıl geçer?

Güneş lekeleri normal cilt tonunuzdan daha koyu veya açık olabilir, farklı şekil ve renklerde görünebilir. Genellikle güneşe maruz kalan bölgede, özellikle de burun, yanaklar, üst dudak, kulaklar, alın, boyun, kollar ve ellerin üst kısmında görülür. Siğil gibi görünebilir ve kaşıntıya neden olabilirler. Bazen pul pul döküntüler olabilir.

Güneş Lekesi İle Çiller Aynı Şey Midir?

Hayır, güneş lekeleri ve çiller görünüm olarak birbirine benzese de farklı şeylerdir. Güneş lekeleri normalde zararsızdır ve herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Güneş lekelerinin sebebi güneşe maruz kalınmasıdır. Diğer yandan çiller ise çoğunlukla açık tenli kişilerin yüzlerinde ortaya çıkan kahverengi cilt lekeleridir.

Güneş Lekelerinin Sebepleri

Cildinizdeki güneş lekeleri güneşin ultraviyole ışınlarına veya solaryum cihazları gibi yapay ultraviyole ışını kaynaklarına uzun süreli ve doğrudan bir şekilde maruz kalınmasıyla ortaya çıkar. Açık tenli kişilerde güneş lekesi daha sık görülür. Güneşe alerjisi bulunan kişiler de güneş lekelerine karşı daha savunmasızdır. Bazı vakalarda kişinin vücudunda cilt tonunu kazandıran melanin hormonunun üretiminin artmasıyla güneş lekesi oluşur. Diğer bir faktör ise güneş yanmalarıdır.

Güneşin insan cildinde yanma veya erken yaşlanma gibi etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Güneşe fazla maruz kalınmasıyla cildinizde sizi normalden yaşlı gösterecek lekeler oluşur.

Güneş Lekeleri Nasıl Önlenir?

güneş-kremi
Güneş Kremi Kullanmak Ultraviyole Mağruziyeni Azaltır

 

Güneşe maruz kaldığınız süreyi kısıtlamak ve güneş kremi kullanmak güneş lekelerini önlemenin en etkili yoludur. Kollarınız, elleriniz, yüzünüz, boynunuz ve omuzlarınız sürekli güneşe maruz kaldığından bu bölgeleri güneşten korumak etkin koruma sağlar.

Ayrıca güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce, 15 SPF ve üstü koruma içeren bir güneş kremi kullanınız. Saat 10 ile 4 arasında güneşin en yakıcı olduğu saatlerde en az 30 SPF’lik bir güneş kremi kullanmalısınız. Güneş koruması içeren nemlendiriciler, fond de tenler ve kozmetik ürünler yeterli korumayı sağlamayacaktır.

Yüz ve Ciltteki Güneş Lekeleri  Doğal Yollarla Nasıl Geçer?

Cildinizdeki güneş lekeleri sizi endişelendirecek düzeyde ise öncelikle dermatolog kontrolünden geçmelisiniz. Dermatolog güneş lekelerinin zararsız türden olduğuna kanaat getirirse aşağıda size önereceğimiz bitkisel – doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  1. Güneş ve yaşlanma lekelerini için elma sirkesi ve limon karışımı kullanabilirsiniz. Elma sirkesinde güneş ve yaşlanma lekelerini azaltan alfa hidroksil asitleri bulunur. Limon suyu ise cildin koyu bölgelerini açma özelliği ile bilinen sitrik asit içerir. 1 kaşık elma sirkesi ile 1 kaşık limon suyunu karıştırın. Her gece bir pamuk kullanarak lekelerin üzerine sürün. Başlangıçta biraz kızarıklık oluşabilir. Hassas bir cildiniz varsa biraz suyla seyreltebilirsiniz. Durulamayın ve bir gece bekleyin. Bu karışım güneşle temas ettiğinde cildinizi hassaslaştırabilir. Bu nedenle güneş kremini ihmal etmeyin. Bu karışımı en az 6 hafta boyunca uygulamalısınız.
  2. Aloe Vera da doğal iyileştirici özelliklere sahiptir. Güneş lekelerine günde iki kere aloe vera jeli uyguladığınızda cilt hücreleri doğal olarak yenilenir. Aloe vera jelini bitkiden doğrudan elde edebileceğiniz gibi aloe vera içeren doğal ürünler de kullanabilirsiniz. Etkisini görmek için en az iki ay boyunca kullanınız.

 

Şunu unutmamak gerekir ki deriyi nemli tutmak ve güneşten sakınmak, güneş kremi kullanmak yapılacak uygun genel adımlardır. Ayrıca bir lezyonun güneş yanığı olup olmadığının tanınması ve ayırıcı tanısı doktor tarafından yapılmalıdır. Kısa sürede meydana gelen asimetrik lezyon, sınır düzensizliği, renk değişikliği, çap değişikliği ve lezyonun değişken yapılara bürünmesi kötü bir gösterge olup bu gibi durumlarda hemen bir dermatoloğa başvurulmalıdır

Haber Merkezi


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim