Güneş Lekesi Nedir?
Güneş lekeleri normal cilt tonunuzdan daha koyu veya açık olabilir, farklı şekil ve renklerde görünebilir. Genellikle güneşe maruz kalan bölgede, özellikle de burun, yanaklar, üst dudak, kulaklar, alın, boyun, kollar ve ellerin üst kısmında görülür. Siğil gibi görünebilir ve kaşıntıya neden olabilirler. Bazen pul pul döküntüler olabilir.
Hayır, güneş lekeleri ve çiller görünüm olarak birbirine benzese de farklı şeylerdir. Güneş lekeleri normalde zararsızdır ve herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Güneş lekelerinin sebebi güneşe maruz kalınmasıdır. Diğer yandan çiller ise çoğunlukla açık tenli kişilerin yüzlerinde ortaya çıkan kahverengi cilt lekeleridir.
Cildinizdeki güneş lekeleri güneşin ultraviyole ışınlarına veya solaryum cihazları gibi yapay ultraviyole ışını kaynaklarına uzun süreli ve doğrudan bir şekilde maruz kalınmasıyla ortaya çıkar. Açık tenli kişilerde güneş lekesi daha sık görülür. Güneşe alerjisi bulunan kişiler de güneş lekelerine karşı daha savunmasızdır. Bazı vakalarda kişinin vücudunda cilt tonunu kazandıran melanin hormonunun üretiminin artmasıyla güneş lekesi oluşur. Diğer bir faktör ise güneş yanmalarıdır.
Güneşin insan cildinde yanma veya erken yaşlanma gibi etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Güneşe fazla maruz kalınmasıyla cildinizde sizi normalden yaşlı gösterecek lekeler oluşur.
Güneşe maruz kaldığınız süreyi kısıtlamak ve güneş kremi kullanmak güneş lekelerini önlemenin en etkili yoludur. Kollarınız, elleriniz, yüzünüz, boynunuz ve omuzlarınız sürekli güneşe maruz kaldığından bu bölgeleri güneşten korumak etkin koruma sağlar.
Ayrıca güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce, 15 SPF ve üstü koruma içeren bir güneş kremi kullanınız. Saat 10 ile 4 arasında güneşin en yakıcı olduğu saatlerde en az 30 SPF’lik bir güneş kremi kullanmalısınız. Güneş koruması içeren nemlendiriciler, fond de tenler ve kozmetik ürünler yeterli korumayı sağlamayacaktır.
Cildinizdeki güneş lekeleri sizi endişelendirecek düzeyde ise öncelikle dermatolog kontrolünden geçmelisiniz. Dermatolog güneş lekelerinin zararsız türden olduğuna kanaat getirirse aşağıda size önereceğimiz bitkisel – doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Şunu unutmamak gerekir ki deriyi nemli tutmak ve güneşten sakınmak, güneş kremi kullanmak yapılacak uygun genel adımlardır. Ayrıca bir lezyonun güneş yanığı olup olmadığının tanınması ve ayırıcı tanısı doktor tarafından yapılmalıdır. Kısa sürede meydana gelen asimetrik lezyon, sınır düzensizliği, renk değişikliği, çap değişikliği ve lezyonun değişken yapılara bürünmesi kötü bir gösterge olup bu gibi durumlarda hemen bir dermatoloğa başvurulmalıdır
Haber Merkezi