Sıcak havanın kendini göstermesiyle birlikte artık insanlar kendilerini tatil mekanlarına atıyor. Deniz kıyısında geçirilen saatler ise bazen güneş yanıklarına sebep olabiliyor.
Yaz aylarında sık yaşanan güneş yanıkları bazı şiddetli belirtilerle kendisini gösteriyor.
Güneşten olumsuz etkilenen cilt ağrılı, iltihaplı ve dokunulamayacak kadar sıcak olabilir. Kabarcıklar gelişebilir. Ayrıca baş ağrısı, ateş veya mide bulantısı yaşayabilirsiniz.
Uzmanlar güneş yanığı sonrası kusma ile birlikte 39.4°C'nin üzerinde ateş, bilinç bulanıklığı ve güneş yanığı bölgesinde enfeksiyon varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini tavsiye ediyor.
Daha hafif durumlarda etkilenen cilde soğuk musluk suyuyla nemlendirilmiş temiz bir havlu uygulayabilirsiniz. Cildi bu şekilde günde birkaç kez yaklaşık 10 dakika soğutmak işe yarayabilir.
Peki güneş yanığı sonrası neler yapmaktan kaçınmak lazım?
Güneş kremi:
Güneş kremi, güneşle doğrudan temas ettiğinizde sizi UV ışınlarından korur. Güneş yanığı olduktan sonra güneş kremi sürmek cildin onarılmasına yardımcı olmaz.
Hindistancevizi yağı:
Hindistan cevizi yağının nemlendirici faydaları olabilir , ancak güneş yanığının iyileşme sürecini hafifletmeye veya hızlandırmaya yardımcı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel araştırma yok.
Bal:
Diğer yağlar gibi bal da ısıyı cildin içinde hapseder ve bu da güneş yanığı rahatsızlığını artırır.
Sirke:
Sirke, cildi tahriş eden ve potansiyel olarak daha fazla hasara ve rahatsızlığa neden olan asidik özellikler içerir.