Bazı besinler vitamin mineral içerdiği gibi vücudumuzda başka olumlu etkiler de oluşturmaktadır. Bu besinlerin bu olumlu etkilerini araştırarak vücudumuzda ihtiyaç durumuna göre kullanarak eksikliklerimizi tamamlayabilmemiz mümkündür. Bunlardan bir tanesi bazı besinlerin hafızayı güçlendirmesidir. Hafızayı güçlendirdiği bilinen besinleri sık sık tüketmek, pek çok farklı hastalığın da önüne geçilmesi için oldukça önemli bir konudur.
Hafızayı güçlendirmek için birtakım besinler mevcuttur. Bu besinleri düzenli olarak tükettiğimizde kendimizi çok daha zinde ve yaptığımız işte daha başarılı buluruz. Bu besinlerin bu etkisi sebebi ile özellikle okul çağındaki öğrencilerin bu besinleri tüketmesi doktorlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir.
Hafızayı güçlendiren 10 besin aşağıdaki listede belirtilmiştir:
Hafızayı güçlendiren 10 besin arasında yer alan balık, içerdiği pek çok sağlıklı yağ sebebi ile beyin hücrelerinin çok daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu nedenle de hafızanın da kuvvetlenmesinde balık oldukça etkili bir besindir. Cevizde de yer alan Omega – 3 yağ asidini barındıran balık, beyin hücreleri için çok sağlıklıdır. Haftada 2 gün balık tüketmek hafıza güçlendirmek için birebirdir. Balığın pek olmadığı yaz aylarında ise balık yağı takviyeleri kullanılarak bu eksiklik giderilebilir.
Hafızayı Güçlendiren 10 Besin
Protein bakımından oldukça zengin olan yoğurt, kalsiyum mineralinden de zengin bir besindir. Protein, hücreler için olmazsa olmaz makro besinlerdendir. Bu nedenle beyin hücrelerinin ihtiyacı olan protein, yoğurttan rahatlıkla alınabilir. Yoğurt yiyerek aynı zamanda probiyotik ihtiyacımızı da gideririz. Sağlıklı bağırsak ve beyin ilişkisinin son zamanlarda ne kadar önemli olduğu her yerde anlatılmaktadır. Bu nedenle yoğurt, içerdiği kalsiyum, protein ve probiyotikler açısından hafızayı güçlendiren 10 besin arasında yer alır.
Kırmızı Et
Protein açısından çok zengin olan kırmızı et ürünleri, vücuda aynı zamanda fazlaca enerji vermektedir. Beyin hücrelerinin protein ve enerji ihtiyacını karşılayan kırmızı et sayesinde hafıza da oldukça güçlenmektedir. Ayrıca kırmızı ette olan sağlıklı yağlar, hücrelerin duvarları için son derece önemli besinlerdir. Bu nedenle kırmızı et tüketerek beyin fonksiyonlarımızı ve hafızamızı güçlendirmemiz mümkündür.
Ceviz
Beyinin dış görünüşüne oldukça benzediği için ceviz, pek çok kişi tarafından beyin fonksiyonlarını ve hafızayı geliştirdiği bilinen bir besindir. Ceviz, içerisinde bulunan sağlıklı yağlar sebebi ile hem beyin fonksiyonlarına hem de vücuttaki başka pek çok şeye iyi gelmektedir. Hafızayı güçlendiren, kişilerin ezber yeteneğinin daha iyi olmasına katkıda bulunan cevizin içerisinde yer alan Omega – 3 sayesinde beyin fonksiyonlarının çok daha etkin ve çok daha hızlı bir şekilde çalıştığı bilinmektedir. Bu sebepten dolayı güç içerisinde 2 ya da 3 cevizin tüketilmesi hem hafızayı güçlendirmesi bakımından hem de sağlık açısından önerilmektedir.
Özellikle son birkaç yılda değerinin bilinmeye başlandığı avokado, oldukça yağlı bir besindir. Bu yağlar beyin için sağlıklı yağlar olduğu için gün içerisinde bir adet avokado tüketmek, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca avokadonun içerisinde bulunan yoğun yağlı kısım, vücuttaki tüm hücrelere enerji vereceği için beynimizin hafıza ile ilgili olan kısmı Amigdala’nın da daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan brokolinin pek fazla seven olmasa da hafızayı güçlendirdiği bilinen besinlerden bir tanesidir. Brokoli, fazla suda haşlanmaması gereken bir besindir. Bunun sebebi, suda haşlanan brokolinin tüm vitamin ve minerallerinin suya geçmesidir. Bu nedenle brokoliyi ya çok az suda haşlayarak ya da buharda pişirerek tüketmenizi tavsiye ederiz.
Oldukça sağlıklı yağ deposu olan keten tohumu, zihni ve hafızayı güçlendirme etkisi olan besinler arasındadır. Hafıza merkezimiz olan Amigdala’nın besin ihtiyacının karşılanmasında yeri ceviz ve balık kadar büyüktür. Gün içerisinde 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar keten tohumu tüketmek, gerekli olan vitamin ve minerallerini almamız için yeterli olacaktır.
Hafızayı güçlendiren 10 besin arasında olan fakat pek fazla bilinmeyen meyvelerdendir. Yaban mersini, oldukça fazla antioksidan barından bir besindir. Antioksidan besinler, vücuttaki oksidan maddeleri yakalayarak yok etmeye yararlar. Böylece vücudumuz çok daha uzun süre boyunca sağlıklı yaşayabilmektedir. Bu nedenle yaban mersini, antioksidan olma özelliği ile birlikte özellikle bunama ve Alzheimer hastalığına çok iyi gelen besinlerdendir.
Ispanak da brokoli gibi fazla suda pişirilmemesi gereken besinlerden bir tanesidir. Fazla su içerisinde pişirilen ıspanağın tüm besin değerleri kaybolmaktadır. İçerisinde bulunan K vitamini nedeni ile kanlanmayı düzenleme etkisi olan ıspanak sayesinde beyin fonksiyonları da düzgün çalışacağı için hafızanın güçlenmesi de mümkün olacaktır. Bu nedenle sık sık ıspanak tüketmek önerilmektedir.
Hafızayı güçlendiren 10 besin listemizin sonunda yer alan hurma, folik asit açısından oldukça zengindir. Özellikle gebelere ilk 3 ay içerisinde bebeğin beyin gelişimi için folik asit takviyesinin düzenli bir şekilde kullanması ve hurma yemesi önerilmektedir. Çünkü folik asit, beyin gelişiminde ve Amigdala’nın gelişiminde çok büyük rol oynayan besinlerden bir tanesidir.
Hafızayı güçlendirdiği bilinen besinlerin beyni nasıl etkilediği de insanlar tarafından merak edilen bir diğer sorudur. Besinleri yediğimiz zaman ağızda, midede ve ince bağırsakta sindirilerek kanımıza karışırlar. Kana karışan bu besin maddeleri vücudun tüm hücrelerini dolaşır. Vücudun tüm hücrelerini dolaşan bu besin maddeleri, gerekli gördüğü yerlerdeki hücrelerde iyileştirmeler ve onarmalar yapar. Bu duruma örnek olarak beyindeki bazı hücrelerin susuz kalması sebebi ile baş ağrısı yaşayabiliriz.
Günün iş, okul ya da ev stresi sebebi ile az su içtiğimiz günlerde bu durum çok olağandır. Su içtiğimiz zaman susuz kalmış bu hücrelere kan yoluyla su iletilir. Ve böylece hücreler ihtiyacı olan suyu alarak eski formlarına geri döner. Bu sebeple baş ağrısı problemi de ortadan kalkar. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatan besinlerden olan ceviz de beyin hücrelerindeki eksik olan maddeleri içerdiği için ceviz tüketen Alzheimer hastalarının hastalıkları çok daha hafif seyrettiği çalışmalarla belirlenmiştir.
Hafızayı güçlendiren 10 besin konusunda doğru olduğu sanılan yanlış bir bilgi mevcuttur. Hafızayı güçlendirdiği bilinen besinlerin beyinde yeni hücreler oluşturduğu düşünülmektedir. Bu bilgi oldukça yanlış bir bilgidir. İnsan beyin hücrelerine nöron adı verilir. Nöronlar, doğuştan itibaren sayıları aynı olan ve bölünme yeteneği olmayan özel hücrelerdir.
Bu nedenle insanların nöron sayıları artmaz, ancak zamanla ve bazı kaza, travma ve hastalık sebepleri ile azalabilir. Bu nedenle beyindeki fonksiyonların artmasının ne hafızayı güçlendiren besinlerle, ne de nöronların sayısının artması ile yakından uzaktan ilişkisi yoktur. Nöronların çoğalmadığı bir gerçektir fakat, nöronlar arasındaki iletişim ağı her yeni bir şey öğrendiğimizde gelişmektedir. Bu nedenle de insanların beyin fonksiyonlarında bazı gelişmeler gözlenmektedir. Yenidoğan bebeklerin zamanla bazı şeyleri öğrenmesi de bu sebeptendir.