Tarih: 22.01.2023 15:57

Hafta Hafta Gebelik: 13. Hafta Gebelik Belirtileri!

Facebook Twitter Linked-in

13 haftalık gebelikte neler oluyor?

İşte 13. hafta hamilelikte bebeğinizdeki önemli değişimler…

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

Anne adaylarının 13. hafta hamilelikle ilgili merak ettiği sorular;

13. hafta gebelik kaç aylıktır?

Doktorlar gebelik takibini ay hesabından ziyade hafta hesabı şeklinde yapmayı tercih etse de bazı anne adayları kaç aylık hamile olduğunu öğrenmek ister. 13 hafta gebelik, 3. aya denk gelir. 13 hafta 4 günlük gebelik kaç aylıktır? sorusunun cevabı ise 4. aydır. Hamilelikte 13. haftanın üzerine gün eklendiği zaman 4. aya yani ikinci trimestere adım atılmış olur.

13. haftada cinsiyet belli olur mu?

Bebeğin cinsel organı 8. haftadan itibaren oluşmaya başlasa da ultrason muayenesinde fark edilmesi için bebeğin büyümesi gerekir.  13 haftalık olan bebeğin cinsiyeti tahmini olarak belirlenebilir ama yanılma payı yüksek olur. O yüzden 3 aylıkta cinsiyet belli olur mu?  sorusunun yanıtı aslında tam olarak net değildir. Bu soruya kesin bir cevap almak için 16-20. haftalar arasının beklenmesi daha doğru olur. 

13 haftalık gebelik bebek neye benzer?

Bebeğiniz artık giderek minik bir insan görüntüsü alıyor. Şu an kafası vücudunun 1/3’ü kadar. Önümüzdeki haftalarda bebeğinizin oranları dengelenecek.

13 haftalık bebeğin kalp atışı hissedilir mi?

Bebeğin ilk gelişen ve çalışan organı kalbidir. 13 haftalık bebeğin kalp atış hızı dakikada 120-160 atım arasında olur. Ancak kalbin küçük olması nedeniyle bebeğin kalp atışları anne tarafından hissedilemez. Anne adayları, bebeğinin kalp atışlarını ancak ultrason cihazları ile duyabilir.

13 haftalık gebelikte mide bulantısı normal mi?

Sindirim sistemiyle ilgili şikayetler özellikle de mide bulantısı, gebeliğin ilk belirtileri arasında yer alır. Mide bulantısı genellikle gebeliğin 6. haftasında başlar ve çoğu kadın için gebeliğin 12. haftasından sonra sona erer. Çoğu anne adayının 13 haftalık gebeliğindeki bulantı ve kusmalarda bir azalma ya da sona erme olsa da bazı anne adaylarında bu durum devam edebilir. Sindirim sistemi ile ilgili şikayetler hamileliğin 16. haftasına kadar sürebilir.

13 haftada karın büyür mü? 

Bu haftadan sonra bedeninizdeki en yeni değişikliklerden biri de karnınızın belirginleşmesidir. Büyüyen rahiminiz, hamileliğin 12. haftasından itibaren leğen kemiğinin üzerine çıkmaya başladı. Hafif de olsa belirginleşen karnınız, bundan sonraki haftalarda dışarıdan daha çok fark edilecek. Bir hamilenin karnına bakarak gebe olduğunun anlaşılması yaklaşık 5. ayı yani 20. hafta civarında mümkün olur.

13 haftalık gebelikte sancı olur mu?

Hamilelikle birlikte anne adayının vücudunda biyolojik ve fizyolojik değişimler olur. Gebelik hormon seviyeleri yükselir. Vücudun bu değişime uyum sağlayabilmesi sırasında hamilelikte ilk haftalarda sancı oluşabilir. Hamileliğin ilk 3 ayı içinde bulunulan 13. hafta da bu sancıların görülmesi normaldir. Ancak sancıların uzun sürmesi ve şiddetinin artması halinde gebelikten kaynaklı olup olmadığını anlamak için doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.

13 haftada düşük olur mu?

Hamileliğin ilk trimesteri yani 3 aylık döneminde, rahim içine yerleşmiş gebelik kesesinin boş olması ya da embriyo olmasına rağmen kalp atımının bulunmaması nedeniyle gebelik kayıpları olabilir. 13. haftaya kadar görülmesi muhtemel bu durum, erken gebelik kaybı ya da gebelikte düşük olarak tanımlanır.Düşüklerin yüzde 80’inden fazlası ilk 13 haftada meydana gelir. Bu haftadan sonra düşük olma olasılığı ve düşük riski giderek azalır. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —