Tarih: 22.01.2023 16:01
Hafta Hafta Gebelik: 14. Hafta Gebelik Belirtileri!
Peki 14 hafta hamilelik kaç ay oluyor? Şu anda hamileliğinizin 4. ayına girmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğin erken dönemindeki şikayetlerinizin birçoğu bu dönemde ya azalacak ya da tamamen kaybolacak. Yani bu yeni dönemde artık vücudunuz hamileliğe daha uyumlu olacak ve siz de bebeğinizle birlikte kendinizi daha rahat ve mutlu hissedeceksiniz.
Bu haftayla ilgili aklınızda 14 haftalık bebeğin CRL’si kaç olmalıdır?, 14 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir? gibi birçok soru olabilir. İşte merak ettiğiniz bu soruların cevapları ve 14. haftada bebeğinizin yaşadığı değişimlerden bazıları;
- 14 haftalık bebeğinizin CRL’si yani baş ve popo mesafesi 8,5 cm. Ağırlığı ise yaklaşık 45 gram.
- Böbrekleri çalışır vaziyette, hatta içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı yutup idrar yoluyla çıkartıyor.
- Elleri ve ayakları iyice hareketlendi.
- Göz kapakları gelişiyor ve küçük ince tırnakları beliriyor.
- Boynu gelişmeye başlıyor. Başı daha da hareketleniyor ve çenesine yaslanmış sabit pozisyonundan kurtuluyor.
- Karnınızdaki kalp atım hızı dakikada 120-160 arasında.
- Saçları dışında, “Languo” denen tüm vücudunu kaplayacak ve onu sıcak tutacak tüyleri uzuyor. Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında bu tüyler, oluşan yağ tabakası ile değiştirilecek.
14 haftalık bebeğin hareketi hissedilir mi?
Haftalar ilerledikçe bebeğinizi karnınızda artık hissetmek istiyorsunuz. Anne karnında 3 aylık bebek hissedilir mi? diye soran birçok anne adayı gibi, siz de bebeğinizin hareketlerini hissetmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Evet bebeğiniz giderek büyüyor ve güçleniyor. Şu anda 14 haftalık bebek yetişkin bir insanın sıkılmış yumruğu boyutunda. Karnınızdaki hareketlerini bu hafta olmasa bile birkaç hafta sonra özellikle de 16. haftadan sonra hissetmeye başlamanız mümkün.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- İkinci trimestıra hoş geldiniz! Bu dönem neredeyse tüm hamile kadınların en sevdiği dönem.
- İlk dönemin rahatsızlıkları hafifliyor ve enerjiniz geri geliyor.
- Sabah bulantılarınız ve tuvalete gitme ihtiyacınız azalıyor.
- Hamilelik kıyafetlerinizi almaya başlayabilirsiniz çünkü artık bir bebek beklediğiniz belli.
3 adımda Round Ligament ağrısı
- Rahminizin büyümesinin muhtemel yan etkisi olarak gözlemlenen “Round Ligament” ağrısı; karnınızın sağ ve sol bölgesinde hissedilir.
- Şuan rahminiz kalın bağlar tarafından desteklenip yerinde tutuluyor. Rahminiz büyüdükçe, bağlarınız da uyum sağlamak ve ağırlığı taşımak için uzar ve incelir. Uzayan ve çekilen bağlarınız da karnınızda hissettiğiniz keskin acıya neden olur.
- Pozisyonunuzu değiştirdiğinizde, öksürdüğünüzde veya aniden yerinizden kalktığınızda bu ağrıyı daha çok hissediyor olabilirsiniz. Bu ağrıyı hafifletmek için ayaklarınızı vücudunuzdan daha yüksekte tutabileceğiniz rahat bir oturma pozisyonunda dinlenmenizi öneririz.
Hamilelikte 14 haftada nelere dikkat edilmeli?
Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmek için hamileliğinizin 14. haftasında şunlara daha çok özen göstermelisiniz;
- Beslenmenizde her besin grubundan dengeli tüketmeye özen gösterin ve beslenmenizi her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak düzenleyin.
- Bu dönemde vücudunuzun daha fazla mineral ve vitamin ihtiyacı var. Protein, kalsiyum, vitamin, çinko, demir, magnezyum ve diğer tüm minerallerden zengin beslenmeniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin sağlığınız için oldukça önemli.
- Hamilelikte sıkça görülen hemoroide karşı beslenme düzenine dikkat edin, bol lifli besinler ve prebiyotiklerle beslenin.
- Bol bol su tüketmelisiniz. Günde en az 8 bardak su için.
- Gebeliğin tüm haftalarında olduğu gibi 14. haftada da radyasyona maruz kalmaktan kaçının. MR, röntgen ve tomografi gibi görüntüleme tetkikleri istenmesi durumunda hamile olduğunuzu belirtmeyi unutmayın.
- Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına ilişkin bozukluklara sık rastlanır. Dişlerinize düzenli bakım yapın.
- Hem sindirim sisteminin çalışma düzeninin desteklenmesi hem de nefes darlığı sorununun kontrol altına alınabilmesi için düzenli vücut ve nefes egzersizleri uygulanmalıdır.
- Doktorunuza danışarak yürüyüş, yüzme, hamile pilatesi veya hamile yogası gibi egzersizlere başlayabilirsiniz. Egzersiz bedeninizde ağrıları azaltırken, kan dolaşımınızı artırır ve böylece bebeğe giden oksijen miktarının da artmasını sağlar.
- Hamileliğinizin yaklaşık 4-5 ayına kadar sırt üstü yatabilirsiniz. Ancak arada kendinizi alıştırmak için sol yanınıza dönük uyuyabilirsiniz.
- Hamileliğinizin 14. haftasında vajinal akıntınızda artış olabilir. Rengi berrak veya süt beyazıysa normal kabul edilir. Ancak kötü kokuyorsa, kaşıntınız veya ağrınız varsa, enfeksiyon belirtisi olabileceği için doktorunuza danışın.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —