Her hafta geliştiğini gördüğünüz bir yanınız var ve bu hızlı büyüme muhtemelen sizi çok mutlu ediyor. Hamileliğin 18. haftasında, ikinci üç aylık döneminizin ilk ayını kaçırdınız ve şimdi ikinci üç aylık döneminizin ikinci a
Gebeliğinizin 18 haftasında yine sizde ve bebeğinizde birçok değişim yaşanacak. Heyecanla gelmesini beklediğiniz doğumun olacağı güne kadar da bu değişim sürecek. 18. haftada bakın sizi ve bebeğinizi bekleyen değişimler neler olacak?
18 haftalık bebek, anne karnında yaklaşık bir salatalık büyüklüğüne ulaşmış olur. Boyu ortalama 14 santim, kilosu 180-200 gramdır. Kalbinin atış hızı ise dakikada 120-160 arasındadır.
Hamilelik 40 haftadan oluşan bir süreçtir ve bu sürecin 18. haftasındaki anne adayları gebeliğinin hemen hemen yarısına gelmiş demektir. Hamilelik hesabı anne adayları ve halk arasında ay hesabı üzerinden yapılsa da doktorlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Bunun en önemli nedeni bir ayın dört haftadan oluşmasıdır. Bu durum hamilelik hesaplamasında bazen karışıklığa neden olabilir. Siz yine de 18 haftalık gebelik kaç aylıktır? diye merak ederseniz, hamileliğin 5. ayında olduğunuzu bilmelisiniz.
18 hafta 4 günlük gebelik kaç aylık? ya da 18 hafta 5 günlük gebelik kaç aylık? sorularının cevabı da yine 5 aylık hamileliktir. 18-22 haftalar arası gebelik 5 aylık hamileliği yani orta üç aylık dönem olan ikinci trimesteri içerir.
Hamilelikte haftalar ilerledikçe rahim büyür ve daha önce anne karnında bulunduğu leğen kemiklerinin arasına artık sığamaz. Rahim zamanla leğen kemiklerinin üzerine yani anne karnında yukarı doğru çıkar.
Rahim, 18 haftalık gebelikte iri bir kavun büyüklüğüne ulaşır ve annenin göbek deliğinin biraz altında bulunur. Bebekle birlikte büyüyen rahim, anne karnındaki diğer organları yanlara sıkıştırarak hamilelik boyunca kendine yer açmayı sürdürür.
Evet, bebek anne karnındaki varlığını artık 5. ayda annesine tekmelerle hissettirir. 5 aylık bebek, rahmin içinde hala fazla alan olduğu için oldukça rahat ve bu da onun bol bol hareket etmesine fırsat veriyor. Kollarını ve bacaklarını büküyor ve oynatıyor, dönüyor, hıçkırıyor, yuvarlanıyor, bacaklarıyla minik tekmeler atıyor. Daha önceki aylara göre kas, kemik ve sinir sisteminin gelişmesi, annenin bu hareketleri daha çok hissetmesine neden oluyor. 5. ayda bebeğin hareketlerini sadece anne adayı fark eder, bebeğin hareketlerini çevredekilerin hissetmesi henüz mümkün olmaz.
Anne adayına birer tekme hissi veren 5. aylık bebeğin bu hareketleri, gelecek haftalarda artacak. Her geçen hafta boyu uzayan ve kilo alan bebek, artık 5. aydan itibaren annesine hareketlerini daha çok hissettirecek.
Anne karnındaki bebeğin hareketleri, haftalardır bu anı bekleyen çoğu anne için tarifi zor bir duygudur. Her anne adayı farklı şekilde yorumlasa da ortak duygu, mutluluk verici olmasıdır. Bebeğin anne karnındaki o mucizevi tepkilerini hissetmek, anne adayının hamileliğini daha çok hissetmesine ve daha yoğun duygular yaşamasına neden olur.
18 haftalık bebeğiniz, karnınızdaki hareketleri ile size birçok farklı his verebilir. Bunlar daha çok kelebek kanadının çırpması, seğirme, gerilme, dürtme, hava kabarcığı patlaması şeklinde olabilir. Şimdilik bu hareketlerin size verdiği his, kısa süreli ve küçük. Bebeğiniz büyüdükçe güçlenecek ve karnınızdaki alan daralacak. 18. haftadan sonra her geçen hafta, vücudunuzdaki bu minik misafirin tekmelerini ve hareketlerini daha rahat ve uzun süreli hissedeceksiniz.
Bebek ilk hareketlerine 8-10. haftada başlar. Bağımsız kol ve bacak hareketlerini yaklaşık 10. haftada, vücut ve baş hareketlerini ise 16. haftada yapar. İlk haftalarda oldukça zayıf olan bu hareketler, bebek büyüyüp güçlendikçe anne adayı tarafından hissedilmeye başlayabilir. Aslında bebek 8. haftadan beri anne karnında hareket eder ve bu hareketler onun günlük hayatının bir parçası halini alır.
Her bebeğin kendine özgü bir hareket etme alışkanlığı vardır. 18 haftalık bebek günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Uyku düzenine göre, saatte 40’a yakın hareket yapar. Ancak bunların hepsini anne adayı hissetmez, yanlızca bir saniyeden uzun süren ve güçlü olanları anne tarafından hissedilir.
Evet, 18 hafta gebelikte kasık ağrısı normaldir, ağrılar daha çok yuvarlak bağların ağrısıdır. Bu bağlar ağırlığın artmasıyla rahmin esnemesini sağlar. Büyüyen rahmi destekleyen kas ve dokuların gerilmesi, anne adaylarının karnının alt taraflarında ve kasıklarında ağrı hissetmesine neden olur. Bu ağrılar kramp gibi keskin ve ani olur. Kasıkların tek ya da her iki tarafında birden sancı şeklinde kendini hissettirir.
Aslında kasık ağrıları, bebeğin rahimde her geçen gün büyüdüğünü gösterir. Normal kabul edilen bu ağrıların çok şiddetlenmesi ve dinlenmeye rağmen geçmemesi halinde gecikmeden doktora başvurmak gereklidir.
20. hamilelik haftasına kadar gerçekleşen kayıplar, tıbbi olarak düşük şeklinde kabul edilir. Araştırmalara göre düşüklerin yüzde 80’inden fazlası, gebeliğin ilk 3 ayında yani 13. haftaya kadar olan zamanda gerçekleşir. Bu süreden sonraki dönemlerde bebek kayıpları daha az görülür. 18 haftada düşük olabilir ancak görülme oranı çok azdır. Hamilelikte 18 haftanın içinde olduğu ikinci üç aylık dönemde düşük riski, yüzde 1 ila 5 arasındadır.
Hamilelikte 20. haftaya yaklaştıkça bebeğin cinsiyetinin kesin belli olma olasılığı artar. Hamileliğin 18. haftasında, bebeğin üreme organları daha belirginleşir ve bu da cinsiyeti öğrenmeyi kolaylaştırır. Bebeğin organları görünür bir pozisyonda olduğu sürece 18 haftadaki ultrason görüntüsünde doktor, bebeğin cinsiyetini yüzde 95 oranında kesinlikle söyleyebilir.