Doktorlar gebelik takibini ay hesabından ziyade hafta hesabı şeklinde yapmayı tercih eder.Ancak bazı anne adayları hafta hesabının yanı sıra kaç aylık hamile olduğunu da öğrenmek isteyebilir. İkinci trimesterin içinde olan 21 hafta gebelik sürecinin 5. ayına denk gelir. 21 hafta 6 gün kaç ay yapar? sorusunun cevabı ise yine 5. aydır.
Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır. Rahmin yavaş yavaş leğen kemiklerinin arasından yukarı doğru çıkmasıyla 21 haftalık gebelikte bebek, göbek hizasının üzerinde durmaya başlar.
Anne adaylarının çoğu 21 haftalık gebelikte bebeğinin hareketlerini hissedebilir. Bebek anne rahminde rahatça hareket edebilir durumdadır. Gelişmekte olan bebeğin anne rahminde hala geniş bir yeri bulunur.
21 haftalık bebek tekme atar mı? sorusunun cevabı ‘evet’tir. Kollarını ve bacaklarını büker ve oynatır, döner, gerinir, yuvarlanır, yer değiştirir, bacaklarıyla minik tekmeler atar. Bükülmek, dönmek ve hatta ara sıra takla atmak için bolca yeri vardır.
5 aylık gebelikte bebek hareketleri çoğu anne adayı tarafından fark edilir. Anne karnındaki 5 aylık bebeğin vücudunda bulunan kıkırdaklar kemiğe dönüştüğü için hareketleri daha çok hissedebilir durumdadır. Anne adayı bebeğinin bu egzersiz ve hareketlerini hafif kasılmalar, seyirmeler, minik kıpırtı ve tekme hareketleri şeklinde hissedebilir. Bu ay itibariyle hissedeceğiniz hareketlerden biri de bebeğinizin hıçkırmasıdır.
21 haftalık bebeğin anne karnında günde ortalama hareket sayısı 150-200’ü bulur. Bu kadar harekete rağmen anne adayı bunların ancak çok azını hissedebilir. Hareketlerin her gün anne tarafından hissedilmesi mümkün olmayabilir. Bebek her gün hareket etse de anne adayı bunları bazı günler hissederken, bazı günler hissetmeyebilir. Anne adayları genellikle 28. haftadan sonra bebeğinin hareketlerini düzenli ve daha sık şekilde hissetmeye başlayabilir.
Hamileliğin 23-37 haftaları arasında gerçekleşen doğumlara ‘erken doğum’ denir. 20-28 haftalar arasında doğan bebeklere ise immatüre bebek denir. Akciğerleri olgunlaşmamış olan immatüre bebeklerin, dış koşullara uyumu zayıftır. Bebek ne kadar erken haftada doğarsa, akciğerinin olgunlaşması o kadar az olur. 23 haftadan önce doğan bebeğin akciğerleri, havadaki oksijeni kana iletebilecek olgunluğa henüz erişmiş değildir.
21 haftada dış ortamda yaşamaya hazır hale gelmeden doğan bebeğin, hayatta kalabilme ihtimalini artırmak için solunum desteği sağlanmalıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı doktor kontrolü ve müdahalesi mutlaka gereklidir.