meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Hafta Hafta Gebelik: 29. Hafta Gebelik Belirtileri!

Normal zamanda, yani 40. haftada doğum yaparsanız, bebeğinizi 11. haftada kucağınıza almış olacaksınız. Peki, bebeğinizin kıyafetlerini almaya ve odasını toplamaya ne dersiniz?

SAĞLIK 22.01.2023 17:14:18 0
Hafta Hafta Gebelik: 29. Hafta Gebelik Belirtileri!

Hamileliğinizin bu haftaları bebek odası, kıyafetleri ve aksesuarlarının alışverişini yapmak için oldukça uygun. Hamileliğin son haftalarında kilo alımı nedeniyle alışveriş yapmanız ve hareket etmeniz zorlaşabilir.

Erken doğum riskini de göz önüne alarak bebek için hazırlık listesi oluşturup, doğum çantanızı hazırlamayı hamileliğin son haftalarına bırakmamalısınız. Doğum için hazırlayacağınız hastane çantası gibi, doğum sonrasında sizin ve bebeğiniz için gerekli kıyafet ve malzemeleri de tüm detaylarıyla düşünüp 29. haftadan itibaren tamamlamaya başlayabilirsiniz.

29. hafta hamilelikte bebeğinizdeki değişimler nelerdir?

  • Şu an bebeğiniz yaklaşık 40 cm boyunda ve 1,1 kg ağırlığında. Bu haftadan sonra daha da hızlı büyümeye başlayacak.
  • Beyni, solunumunu ve vücut ısısını kontrol etmek için yeterince gelişmiş vaziyette.
  • Ciğerlerinin karışık yapısı nefes alıp vermesi için yeterince gelişti. Ama hala tek başına işlevini yerine getiremiyor.
  • Kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesi başlar.
  • Bu haftadan itibaren bebeğiniz kendi bağışıklık sistemini oluşturmaya başlıyor ve doğuma adım adım hazırlanıyor. Bağışıklık sistemi sizin vücudunuzdan geçen antikorlar sayesinde güçlenmeye devam ediyor.
  • Fark etmiş olsanız gerek; bebeğinizin karnınızdaki hareketliliği devam ediyor. Hareketlerinin belli bir ritmi ve düzeni bile oluştu. Mesela, siz yemek yedikten sonra veya dinlendiğinizde daha aktif olabiliyor. Fakat bu süreç içerisinde bebeğinizin hareketlerinin gözlemlediğiniz ritmin dışına çıktığını gözlemlerseniz doktorunuzu aramayı ihmal etmeyin.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Karnınız hızla büyüyor. Ağrıyan eklem yerleriniz, mide ekşimesi ve sıkça oluşan tuvalet ihtiyacınız, rahat uyumanızı etkileyebilir. Sol tarafınıza yatarak, kan dolaşımınızı, sindirim sisteminizi ayrıca ciğer ve böbreklerinizin fonksiyonlarını daha rahat yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Ya da birkaç yastık yardımı ile vücudunuzun pozisyonunu destekleyebilirsiniz. Mesela bacaklarınızın arasına bir yastık koymanız kalçanızı ve belinizi rahatlatmanızı sağlayacaktır.
  • Sırtüstü uyumayı tercih ediyorsanız, sol tarafınızı bir yastık ile hafifçe kaldırın. Bunu yapmanız, vücudunuzun alt kısmından kalbinize kan akışını sağlayan Vena Kava adlı venanın basıncını hafifletecektir. 
  • Gecede birkaç kez tuvalet ihtiyacınız oluşabilir. Bu yüzden tavsiye edilen 2 litre sıvıyı günün daha erken saatlerinde tüketip, tuvalete yatmadan önce gidebilirsiniz.
  • Mide ekşimesi ve kabızlık devam ediyor. Progesteron adlı hormon kaslarınızı rahatlatıyor ve bu yüzden sindiriminiz yavaşlıyor. Yavaş sindirim ve daralan karnınız, gaz ve mide ekşimesine neden oluyor. Özellikle de büyük öğünler tüketiyorsanız. Sık ve küçük öğünler şeklinde yerseniz biraz daha rahat edebilirsiniz.
  • Hemoroit sıkıntısı yaşıyor olabilirsiniz. Öyle ise soğuk kompresler ve oturma banyoları yararlı olabilir. İlaç kullanmayı düşünüyorsanız önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

29 haftalık gebelik kaçıncı aydır?

29 haftalık gebelik hamileliğin 7. ayına denk gelir. Hamileliğin fiziksel ve duygusal olarak en yoğun geçtiği bu dönem hamileliğin 3. trimesterinin henüz başlarıdır. 29 hafta 6 günlük gebelik kaç aylık oluyor? diye merak eden anneler de hamileliğinin 7. ayını yaşamaktadır.

7 aylık bebek kaç haftalık oluyor?

Gebelik sürecini ay olarak hesaplamak, bebeğin doğum tarihinde bazen yanılgıya neden olabilir. Bazı ayların dört haftadan fazla olması, doğum haftasının tam tespitini zorlaştırabilir. Bu nedenle doktorlar, hamileliği haftalar şeklinde hesaplar ve takip eder.  28-31 haftalar arası, gebeliğin 7. ayıdır. Buna göre hamileliğin 7. ayı, 28. haftada başlar ve 31. haftanın sonunda biter.

29 haftalık bebek neye benzer?

Anne karnındaki bebek hamileliğin 29. haftasında da büyümesini sürdürür.  Anne karnında fiziksel olarak oldukça aktif olan bebeğin kemik yapısı giderek sertleşir. Her bebeğin kendine has bir gelişim çizgisi olsa da, önceki haftalarda bebeğin başı vücuduna göre daha büyük iken, bu haftalarda artık vücudu ile orantılı hale gelir. Bebeğe benzer bir görüntüye kavuşur. 29 haftalık bebeğin beyin gelişiminin yanı sıra kasları ve akciğerleri de olgunlaşmaya devam eder. Cildi çıkan ilk tüylerin dökülmesi ile pürüzsüzleşir. Bazı bebeklerde bu haftalarda saçlar çıkmaya başlamış olabilir.

29 haftalık bebek anne karnında nasıl durur?

Gebeliğin 29 haftasında bebeklerin bir kısmı hala rahim içinde oturur pozisyonda yani makat gelişte durur. Bir kısmıysa anne karnındaki pozisyonunu değiştirip, baş aşağı durmaya başlamış olabilir. Bebek bu duruşunda, aşağıya doğru hareket ederek, başını rahim boynu olarak bilinen servikse doğru çevirir.

29 haftalık bebeğin anne karnında baş aşağı dönmüş olması, doktorlar tarafından erken doğumun habercisi olarak yorumlanmaz. Bu duruş pozisyonu bebek için normal kabul edilir. Bu hafta bebek henüz dönmemişse bile bundan sonraki haftalarda baş aşağı pozisyona döner.

29 haftadan sonra bebek haftada kaç kilo alır?

Anne karnındaki bebek her geçen gün büyüyüp gelişir. 29 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1 kilogramın üzerine çıkar. 29 haftadan sonra her bebeğin alacağı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 

Genelde 30. haftada bebeğin kilosu ortalama 1,3 kilogram, 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.

Anne karnındaki bebek yaklaşık olarak 35. haftada 2,5 kilograma, 36. haftada 2,7 kilograma, 37. haftada 2,8 kilograma, 38. haftada 2,9 kilograma, 39. haftada 3,4 kilograma, 40. haftada ise 3,5 kilograma ulaşır.

Sağlıklı doğan bebeklerin doğum kilosu 2,5 ila 4 kilogram aralığında değişir. Ancak tüm bebeklerin anne karnında aynı gelişimi göstermemesi nedeniyle kilosunun da farklı olacağı unutulmamalıdır. Haftalar içinde alınan ve doğumda erişilen kilo miktarı, bebekten bebeğe hatta cinsiyete göre değişebilir.

29 haftalık doğan bebek yaşar mı?

37. haftadan önce gerçekleşen doğumlar, erken doğum olarak adlandırılır. Bebeklerin doğumun son 3 ayında erken doğması halinde yaşama şansı yüksek olur. 29 haftalık doğan bebek yaşayabilir. 29 hafta gebelikte bebeğin akciğerlerinde küçük hava yollarının çoğu yerini almıştır. Aynı zamanda küçük hava keseciklerinin sayısı da artmıştır. Bu hava keseciklerinin içindeki yüzey basıncını azaltan surfaktan maddesi de oluşmaya devam eder.  Bebeğin akciğerleri gelişirken doğum sonrasına hazırlık için ritmik olarak soluk alıp verir. Tüm bu gelişmeler bebeğin erken doğum durumunda tıbbi yardımla yaşamasına imkan verebilir.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

27.1° / 20°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin