Gebeliğin ilk 2 haftası yumurtlamaya kadar geçen süreyi içerir. Sperm ile birleşerek döllenen yumurta hücresi bu haftada yani 3. haftada zigot haline gelir. Gerçek hamilelik süreci burada başlar.
3 haftalık gebelik, erken gebelik belirtileri ile anlaşılabilir. Anne adayları kan ve idrar testi ile hamile olup olmadığını öğrenebilir. Ancak hamileliğin en belirgin belirtisi olan adetin geciktiği haftada yapılan hamilelik testlerinde hata payı çok az olur. Anne adayının adet gecikmesi yaşadığı 4. haftadan itibaren hamilelik testi yapması daha kesin sonuçlar verebilir.
Bazı kadınlar, daha test pozitif görünmeden gebelik belirtilerini hissederler.
Hamileliğin 3. Haftasındaki Belirtiler
1. Şişkin göğüsler: Birçok kadın bu hissiyati, adet dönemi öncesi belirtilerinden çok daha yoğun olarak hisseder ve tanımlar.
2. Bitkinlik ve yorgunluk: Progesteron adlı hormonun çoğalması ve bebeğinizin oluşum süreci sizde sanki maraton koşmuşsunuz gibi bir hisse neden olabilir.
3. Sıkça idrar boşaltma ihtiyacı: Hamile kaldıktan hemen sonra devreye girer.
4. Koku algısında artış: Kokuların daha yoğun hissedilmesi sıkça görülen belirtilerdendir. Bu durum, bir anda yükselen östrojen seviyesinden kaynaklanır.
5. Tiksinme hissi: Belirli gıdalara karşı üretilen tiksinme hissi; iştah artışından daha sık görülen bir belirtidir.
6. Mide bulantısı, kusma ve sabah halsizliği: Çoğunlukla birkaç hafta sonra başlar. Fakat bazı anne adaylarında bu belirtiler daha erken de görülebilir.
7. Yüksek vücut ısısı: Vücut sıcaklığınız 18 günü aşkın bir süredir hafif yüksekse, bu da büyük olasılıkla hamile olduğunuza dair bir işarettir.
8. Hafif kanama: Adet zamanında kırmızı, pembe veya kahverengi renkte hafif kanama yaşayabilirsiniz. Bunun yanısıra şiddetli ağrınız da varsa hemen doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz.
Hamilelikte 3 hafta doldurulduğunda embriyo henüz 1 haftalık demektir. Boyutu oldukça küçük olan embriyo, yaklaşık bir toplu iğnenin başı kadardır. Bu nedenle de 3 haftalık bebeğin ultrasonda görülebilmesi pek mümkün olmaz. Ultrasonda fark edilebilecek boyuta ulaşması için daha da büyümesi ve bunun için birkaç haftanın da geçmesi gerekir.
3. hafta hamilelikte, bebeğin kalp atışları henüz duyulamaz. Anne karnındaki bebeğin gelişimi 6. haftadan itibaren hızlanmaya başladığı için anne karnındaki bebeğin kalp atışları da çoğu anne adayı tarafından 6. haftadan sonra duyulur. Bebeğin kalp atışlarının en net şekilde duyulması 10-12 hafta arasını da bulabilir.
18 yaşından büyük her kadın kanuni olarak gebeliği sonlandırma işlemini gerçekleştirebilir. Bu işlem ile 10 haftalık gebeliğe kadar sonlandırma işlemi yapılabilir. Ancak uzmanlar 3 haftalık gebelik için anında müdahale yapılmasını önermez. Fetüsün çok küçük olması ve ultrason ile gebeliğin henüz fark edilememesi nedeniyle uzmanlar, 3 haftalık hamileliği sonlandırmak için birkaç hafta daha beklemeyi tercih edebilir. Hamileliği sonlandırmak için en erken ve en sağlıklı zaman 5. haftadan sonrasıdır. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik sonlandırma işlemi için en doğrusu doktora başvurmaktır.
Gebelik sürecinin ilk aylarından itibaren karın ve kasık bölgelerinde ağrı hissedilmesi sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bu ağrılar, kas ve bağların gerilmesinden ve gebelik boyunca vücutta meydana gelen hormonal ve fiziksel değişikliklerden kaynaklı olabilir. Her ne kadar doğal bir durum olsa da ağrıların şiddeti önemlidir. Gebelik sürecini olumsuz etkileyecek şekilde hissedilen ağrı; kanama, baş dönmesi ve benzeri belirtilerle birlikte ortaya çıktığında bir uzmana danışılması ve destek alınması gerekir.
Hamileliğin 3. haftası ile birlikte, hamilelik hormonu olarak da bilinen Beta-HCG hormonunun düzeyi hızla artmaya başlar. Bu hafta içinde hormon seviyesi 5-50 mIU/L aralığında olmalıdır.