33 hafta önce başlayan hamileliğinizin son haftalarına giriyorsunuz. Hamileliğin 33. haftasında, üçüncü trimesterinizin ortasına yaklaşırken heyecanınız artabilir. Bu haftalarda kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak doğuma hazırlamaya dev
Pelvik taban kaslarını hamilelikte çalıştırmanın en iyi yolu Kegel egzersizleridir. Bu egzersizleri doktorunuzun yönlendirmesi ve tavsiyesi eşliğinde yapabilirsiniz. Böylece doğum kaslarını aktive etmek, hemoroid ve idrar kaçırmayı önlemek, doğumdan sonra da vajinayı daha kolay toparlamak gibi pek çok fayda görebilirsiniz. Ayrıca pelvik taban kaslarınızı aktif tutarak, normal doğum sırasında bebeğinizin doğum kanalından daha rahat geçmesine destek olabilirsiniz.
33 haftalık bebeğiniz karnınızda hareket etmeye devam ediyor. Bebeğiniz vücudunu ve başını artık daha güçlü hareket ettiriyor. Çene ve emme kaslarını geliştirmek için baş parmağını emiyor. Uyurken gözlerini kapatıyor ve uyanıkken açıyor. Amniyon sıvısını yutmaya, solunum hareketleri yapmaya ve sindirim sistemini çalıştırmaya devam ediyor.
Geçmiş haftalarda olduğu gibi kollarını, bacaklarını büküyor, oynatıyor, tekme atıyor. Bunları sert ama tatlı vuruşlar olarak hissedebilirsiniz. Bu hareketliliğin yanı sıra bebeğinizin uyuduğu zamanları da var. Gündüz ve akşam olarak bebeğiniz belli zaman dilimlerinde uyuyor. Bebeğinizin hangi saatlerde hareketli hangi saatlerde uyuyor olduğunu takip ederek öğrenebilirsiniz.
Hamileliğin 33. haftasında bebeğin hareketlerinde bir miktar azalma olabilir, bu normaldir. Bebekler günün belli zamanlarında uyurken bazı zaman dilimlerinde hareketli olur.
33 haftalık bebek hareketleri genelde 2 saat içinde annelerine kıpırtı, tekme, dürtme gibi 10’dan fazla hareket hissettirir. Gün içinde rahat bir oturma pozisyonunda, otururken ya da dinlenirken bebeğinizin hareketlerini daha kolay hissedebilirsiniz. Eğer karnınızda olması gerekenden daha az hareket hissediyorsanız ya da hiç hareket hissetmiyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
Hamileliğin 37. haftasından önce doğan bebekler prematüre kabul edilir. Buna göre 33 haftalık doğan bebek de, orta prematüre bebek olarak tanımlanır.
33 haftalık bebeğinizin organ gelişimi büyük oranda gerçekleşmiş durumda. Fakat akciğerleri henüz tek başına nefes almaya uygun değil. Bu nedenle 33 haftalıkta doğumunuz olursa bebeğiniz tıbbi yardıma ihtiyaç duyabilir. Ama merak etmeyin, bebeklerin yaşama şansı doğum haftası ilerledikçe arttığı için, 33 haftada doğan bebeğinizin hayati riski bulunmayabilir ve tıbbi destekle yaşayabilir.
Her bebeğin anne karnındaki gelişimi ve aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. Annenin beslenme miktarı ve alışkanlıkları ile genetik özellikler, bebeklerin aylık kilo alımını etkileyebilir. Genelde gebeliğin 33. haftasındaki bebek 1,85 kilogram ağırlığındadır. Buna göre 33 haftalık bebeğin 2 kilo olması normal kabul edilebilir. Bebeğinizin kilosunun haftasına göre uygun olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.
Kalçadan dize kadar olan kemiğe, femur yani uyluk kemiği adı verilir. Hamilelik ultrasonundaki terimlerden biri olan FL değeri, femur kemiği yani uyluk kemiği uzunluğudur.
Anne karnındaki bebeğin boyunu tahmin ederken ultrasonda kullanılan en önemli parametre FL değeridir. Bebeğin boyu, hamileliğin 20. haftasından sonra ultrasonda femur kemiğinin ölçülmesi ile gerçekleştirilir. Özel bir formül ile hesaplanan FL değeri, 7 ile çarpılır ve bebeğin tahmini boy uzunluğu belirlenir.
Hamileliğin her haftasında, ideal FL değeri farklıdır. Buna göre 33 hafta gebelikte FL değeri, ortalama 63-64 mm. olmalıdır.