Anne adayının rahimi hızla büyümesine rağmen gebelik hala dışarıdan bakmakla anlaşılmaz. Annedeki en büyük değişimler hormonal ve duygusal açıdan olur. Hazımsızlık, gaz ve mide yanması, 9. haftada annelerin yoğun yaşadığı şikayetler arasında yer alır.
Gebeliğin 9. haftasında anne karnındaki fetus ise artık hem vajinal hem de karın ultrasonografi ile rahatlıkla görülebilir boyuta ulaşmış olur. Vücudu 9. haftada da C pozisyonunda olan fetüsün kafası, vücuduna doğru eğik bir biçimde durur. İnsan şeklini alan bebek, gövdesini kımıldatmaya başladığı gibi rahim içinde takla bile atabilir.
Şimdiye kadar hamileliğinizde gayet iyi yol aldınız. 1. trimester döneminin bitmesine sadece 1 ay kaldı, bu aydan sonra şikayetlerinizde azalmalar olacak. Şimdi siz de birçok anne adayı gibi ‘9 haftalık bebek anne karnında nasıl olur?’ diye merak ediyorsunuz. İşte bebeğinizle ilgili önemli detaylar;
İçinizde büyüyen miniğinizin boyutunu gözünüzün önüne bir meyveye benzeterek qetirmek ister misiniz? Bebeğiniz bu hafta ortalama 2 cm boyunda ve 2 gram ağırlığında. Bu boy ve kiloyla da bir üzüm tanesine benziyor. Üzüm büyüklüğündeki bebeğinizin elleri ve ayak parmaklarının oluşumu, bu hafta devam ediyor. Bu gelişimini sürdürecek olan miniğiniz 10. haftada ise bir çilek boyutuna ulaşacak.
Tebrikler, hamileliğinizin ikinci ayını bitirip 9. hafta ile birlikte üçüncü ayına adım attınız. Hamilelikte 9-13 haftalar arası, gebeliğin 3. ayıdır. Hala ilk 3 aylık dönem içinde yani ilk trimesterde bulunuyorsunuz.
Bazı anne adayları gebelikte hafta-ay hesabını yaparken zorluk yaşayabilir. 9 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır?, 9 hafta 3 günlük gebelik kaç aylıktır?, 9 hafta 6 günlük gebelik kaç aylıktır? gibi detaylı hafta ve ay hesabı yapmak isteyen anne adayları için de cevap yine gebeliğin 3. ayıdır.
Yerleşme diğer bir adıyla implantasyon kanaması, döllenmenin gerçekleşmesinden sonraki 7 ila 10 gün arasında olur. Bebeğin henüz ana rahmine düştüğü ve anne adayında adet gecikmesi bile olmayan bir dönemde lekelenme tarzında oluşur. Gebeliğin başladığı ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleştiği dönemde rahimdeki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle gerçekleşir. Gebelik belirtisi olarak meydana gelen yerleşme kanaması, 9 haftalık gebelikte görülmez.
Olması doğaldır, çünkü rahim genişler ve bu durum anne adayında kasık ağrısına neden olur. Gebeliğin 9. haftasında annelerin şikayetlerinden biri kasık ağrısıdır. Rahim genişlerken rahim bağları aynı ölçüde büyüyemez. Bu da bağların içinden geçen sinirlerin gerilmesine, bu gerilme de kasık ağrısına yol açar.
Hamileliğin 9. ayında vajinal akıntıda artış olması normaldir. Beyaz veya saydam, kokusu olmayan akıntı hamilelikte sıkça görülen bir durumdur. Ancak kötü kokulu, kaşıntılı veya ağrılı bir akıntı varsa, ayrıca bir de idrar sırasında ağrı hissediliyorsa vajinal enfeksiyon yaşanıyor olabilir. Bu durumda doktora danışılarak kontrol edilmesi gerekir.