Demir, vücudumuzda birçok işlevi olan önemli bir mineraldir. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olur, vücut ısısını düzenler, bağışıklık sisteminde aktif rol oynar. Demir eksikliği halsizlik, solgun cilt, unutkanlık, baş ağrısı ve depr
Demir minerali yiyecekler yoluyla temin etmemiz gereken bir besindir. Demir hem hayvansal gıdalardan (hem demiri) hem de bitki bazlı gıdalardan (hem olmayan demir) elde edilebilir. Sağlığımızı koruyabilmek adına demir içeren besinler tüketmek zorundayız. Günlük demir ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişir. Erkeklerin günlük ihtiyacı 8 mg iken yetişkin kadınların günde 18 mg demire ihtiyacı vardır. Demir içeren besinler şöyledir:
Demir, kırmızı kan hücresi üretiminde, enerji seviyelerini korumak, sağlıklı fetal gelişimde ve daha birçok şeyde rol oynayan inanılmaz derecede önemli bir mineraldir.
KARACİĞER
Demir içeren gıdalar, özellikle hem demiri (daha kolay emilebilen form) söz konusu olduğunda, karaciğer kesinlikle listenin başında gelir. Karaciğer; demir, folat ve B12 vitamini içeren kansızlığı doğal yollarla yenmek için ihtiyacınız olan üç ana mineraldir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi bir demir, potasyum, K ve B vitamini kaynağıdır.
ET
Et, özellikle karaciğer, böbrek, beyin ve kalp gibi organ etleri, B vitaminleri, bakır ve selenyum açısından zengin oldukları için son derece besleyicidir. Özellikle kırmızı ette demir ve düşük lif bulunması,hemoglobin düzeylerini artırabilir, kansızlığa iyi gelir.
BAKLAGİLLER
Fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi ve bezelye gibi baklagiller önemli demir kaynaklarıdır. Baklagiller ayrıca folat, magnezyum ve potasyum da içerir. Özellikle et tüketmek istemeyen kişilerin vücudun demir ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olurlar.
KURUYEMİŞLER VE KURU MEYVELER
Kuruyemişler ve kuru meyveler de demir yapan besinlerdir. Hurma, kuru üzüm, ceviz, badem ve kuru kayısı gibi kuruyemişler demir, kalsiyum ve magnezyum yüklüdür. Bu kuruyemişler, düşük hemoglobin düzeylerini iyileştirmenin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirir.
BALIK
Balık, özellikle ton balığı demir açısından zengin besinlerdendir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri içeriği ile beyin- kalp sağlığını ve bağışıklık fonksiyonunu destekler.
Kinoa, susam, kenevir ve keten gibi tohumlar en iyi demir kaynaklarıdır. Ayrıca iyi miktarda bitki proteini, lif, kalsiyum, magnezyum, çinko, selenyum, antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşikleri içerirler. Ayrıca bu tohumlar mükemmel bir omega-3 ve omega-6 yağ asitleri kaynağıdır, bu da onları anemi ve düşük hemoglobin seviyeleri ile savaşmak için mükemmel bir besin yapar.