SBF Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, hemşireliğin her ülkede önemli bir meslek grubu olduğuna vurgu yaparak, etkinlikte önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Özen Kulakaç'ı övdü.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Pasinlioğlu, hemşireliğin birey, aile ve toplum sağlığını koruma, geliştirme ve rehabilitasyonunu sağlama amacıyla önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Prof. Dr. Kulakaç'ın hemşirelik mesleğine katkılarına vurgu yaparak, Cumhuriyetin 100. yılında düzenlenen konferansa katkı sunan herkese teşekkür etti.
SBF Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Ovayolu, meslektaşlarına ve hemşire adaylarına seslenerek, hemşirelik bakımının ve verilen bakımın ne kadar değerli olduğunu hatırlattı. Cumhuriyetin 100. yıl dönümünü içten dilekleriyle kutladı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Özen Kulakaç, "Bakımın Örtük Anlamı Umursamak" başlıklı ilk oturumunda umursama kavramının bakım sürecinin önemli bir bileşeni olduğuna dikkat çekti. Umursamanın, hemşirelikte bağımsızlık ve sorumluluk duygusuyla iç içe geçtiğini ifade etti.
İkinci oturumda "Hemşirelik Etiği mi, Etik Hemşire mi?" konusunu ele alan Prof. Dr. Kulakaç, sağlık sistemlerinde ahlaki boyutun her eylemde bulunduğunu belirtti. Hemşirelerin, geleneksel yaklaşımları dönüştürme sorumluluğunu taşıdığını vurgulayarak, bakım sürecinin etik boyutuna rehberlik etmeleri gerektiğini ifade etti. Hemşirelerin, içsel bir etik anlayışa sahip olmalarının önemine değinen Prof. Dr. Kulakaç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tanımladığı "aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür" insanın, hemşirelikte temsil edilmesi gereken bir değer olduğunu söyledi.