Sağlığa olan zararları tüm detaylarıyla bilinmesine rağmen sigara bazı insanların en vazgeçilmez alışkanlığı. Çoğu kanser türünün sebebi olan sigara sebebiyle her 4 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve Tütün Atlası'na göre, 8 milyar insanın tahminen 1 milyarı sigara içiyor.
Ancak artan vergiler ve e-sigaraların ortaya çıkması gibi bazı önlemler sayesinde sigara içenlerin sayısı birkaç yıldır azalıyor gibi görünüyor. 2000 yılında dünya nüfusunun 15 yaş üstü nüfusunun üçte biri sigara içiyordu, şimdi bu oran yüzde 20'lerde.
1,4 milyar nüfuslu Çin'de, DSÖ 2020 verilerine göre yaklaşık 300 milyon sigara içiyor. Endonezya'da ise 15 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 62,7'si sigara kullanıyor.
Sigara içmenin ekonomik durumla da önemli bir bağlantısı var. Zira bu tütün ürününü kullananların yüzde 80'i düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Afrika ve Orta Doğu'da, Mısır ve Irak gibi bazı ülkelerde ise küçük bir düşüş var.
Dünya çapında her dört saniyede bir kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. 2021 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, aktif veya pasif içicilik 2019 yılında yaklaşık 9 milyon insanı öldürdü.
Başta akciğer olmak üzere kanserler, solunum ve kardiyovasküler sorunlar sigarayla ilişkili başlıca hastalıklar olarak biliniyor. 2009 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, 20. yüzyılda 100 milyon insan sigaradan öldü; bu sayı, 2. Dünya Savaşı'nda ölen 60 ila 80 milyon ve 1. Dünya Savaşı'nda ölen 18 milyondan daha fazla. Yetkililere göre 21. yüzyılın ilk yarısında 450 milyon kişi sigaradan ölebilir.
Öte yandan sigaralar sadece sigara içenlerin akciğerlerine ve atardamarlarına değil, aynı zamanda Dünya'ya da zarar veriyor. Zira tütün üretimi ve tüketimi yılda 84 milyon ton karbondioksit salınımına neden oluyor. Yılda yaklaşık bir milyon ton yapışkan madde, biyolojik olarak parçalanamayan asetat içeren filtreleriyle birlikte çöpe atılıyor.
Tütün yetiştirmek her yıl 22 milyar ton su gerektiriyor ve tütün endüstrisi 25 milyon ton katı atık üretiyor.
Hem insana sağlığına hem Dünyamıza bunca zararı olan sigara birilerinin ise ekonomik olarak ayakta kalma sebebi. The Tobacco Atlas'a göre zengin ülkelerde tütün endüstrisi başta e-sigara olmak üzere diğer ürünlere yöneliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, büyük tütün şirketleri agresif politikalarını sürdürüyor ve sigara karşıtı önlemlere direnmek için büyük meblağlar harcıyor.