meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Herkesin hasta olduğu bu dönemde beslenme rehberi!

Çevremizde grip, nezle veya Covid hastası olan insanların sayısı arttı. Peki hasta olduğumuzda ne yemeli ve içmeli?

SAĞLIK 25.01.2023 14:25:10 0
Herkesin hasta olduğu bu dönemde beslenme rehberi!

Kış mevsiminde Covid, grip ve nezle gibi hastalıklar daha sık görülüyor. Bu tarz hastalıklar genellikle vücutta yüksek ateş, boğazda ağrı, bilinç bulanıklığı, baş ve eklem ağrıları, burun tıkanıklığı gibi semptomlar gösteriyor. Hasta olunca çok fazla iştahınız veya yemek yapacak enerjiniz olmayabiliyor. Uzmanlar hastalık sırasında vücut bağışıklığını yüksek tutmak için iyi beslenmenin önemini vurguluyor.

ABD'nin ünlü hemşirelik uzmanlarından akademisyen, Colleen Tewksbury 'Soğuk algınlığı iştahınızı bastırabilir ancak vücudunuzun işlev görmesi ve enfeksiyonla savaşması için hala kaloriye ve besinlere ihtiyacı vardır' diyor. ABD'deki Cleveland Clinic'te diyetisyen olarak çalışan Beth Czerwony ise, 'Bağışıklığı geliştirmeye çalışırken yiyecekler gerçekten ilaç olabilir' diyor.

ÇORBA VÜCUDA İYİ GELİYOR 

Hasta olunca uzmanların önerdiği gıdaların başında çorba geliyor. Çorba vücudu sıcak tutarken vücuda rahatlama hissi de veriyor. Tavuk çorbası, soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan vücutta oluşan iltihabı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olan tavuk çorbası vücudunuzun güçlü kalmasını sağlıyor. Bir çalışma, çorbanın boğazı ve sinüsleri etkileyen üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan semptomların şiddetini azaltabileceğini buldu.

Çorba, sodyum içeriğinin iltihap önleyici özellikleri nedeniyle özellikle boğaz ağrılarını dindirmeye yardımcı oluyor. Çorbalar ayrıca susuz kalmanızı da önlüyor. Çorbaya soğan, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin eklenmesi besin içeriğini artırıyor. Uzmanlar çorbaya eklenen tatlı patates, balkabağı ve havucun iltihap önleyici özelliklere sahip olan beta-karoten bakımından yüksek olduğunu ifade ediyor.

BAL ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR 

Çok sayıda çalışma, balın çocuklarda gece öksürüğünün sıklığını ve şiddetini azaltabildiğini, bazı durumlarda reçetesiz satılan öksürük şuruplarından daha iyi olduğunu buldu. 2020'de yayınlanan bir inceleme, balın faydalarının diğer yaş gruplarını da kapsayabileceğini öne sürüyor. Balın öksürüğü bastırmaya nasıl yardımcı olduğu net değil, ancak araştırmacılar balın iltihap ve mikrop önleyici özelliklerinin olduğunu öne sürdüler.

Ancak uzmanlar 12 aylıktan küçük bebeklere bal vermeyi önermiyor. Çünkü bal, bebeklerde solunum problemlerine yol açan 'bebek botulizmi' adı verilen ciddi bir duruma neden olabilecek bir bakteri türü içerebiliyor. Amerikan Pediatri Akademisi, 1 yaşından büyük çocuklar için yarım ila bir çay kaşığı bal verilmesini öneriyor.

SUSUZ KALMAMAK İÇİN BOL BOL ÇAY TÜKETİN 

Hasta olunca susuz kalmamak da çok önemli. Çok terliyorsanız veya baş dönmesi hissediyorsanız, genellikle içtiğinizden daha fazla sıvıya ihtiyacınız olacaktır. Bitki çayı tüketmek, uzmanlar tarafından susuzluğa karşı meyve suyu ve soda gibi yüksek oranda rafine edilmiş şekerli içeceklere iyi bir alternatif olarak gösteriliyor. Sıcak çay aynı zamanda burun tıkanıklığını gidermeye ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabiliyor.

C VİTAMİNİ DEPOSU MEYVELER 

Kemikleri, kasları ve kan damarlarını destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek C vitamini açısından zengin meyvelerin başında portakal, elma ve greyfurt geliyor. Bu meyveler yüksek derecede su içerdiği için susuzluğu önlüyor. C vitamininin soğuk algınlığının süresini kısaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. Ancak mide rahatsızlığınız varsa doktorlar portakal ya da greyfurt tüketmeyi önermiyor. Çünkü narenciye meyvelerinin yüksek asit içeriği mide semptomlarını daha da kötüleştirebiliyor.

Lahana turşusu, yoğurt, kefir ve kombu çayı gibi fermente gıdalar, sindirimi iyileştirebilen ve mikroplarla savaşabilen bakteriler içeriyor. Diyetisyen Brittany Michels, fermente gıdalar hakkında 'Sindirim sisteminizdeki karmaşık gıdaları parçalamaya yarar ve bağışıklık sistemi ile bağırsaklara yararlıdır' diyor.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.3° / 21.9°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin