Tarih: 26.09.2023 13:52

Hıfzı topuz kimdir?

Facebook Twitter Linked-in

Topuz, Türkiye'nin ve uluslararası medyanın önemli isimlerinden biri olarak tanınıyor ve uzun yıllar boyunca gazetecilik ve iletişim alanında önemli katkılarda bulundu.

Hıfzı Topuz, Galatasaray Lisesi'nden 1942 yılında mezun olmasının ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1948 yılında mezun oldu. Eğitimine devam ederek Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans yaparak bilgisini derinleştirdi ve 1960 yılında aynı üniversitede gazetecilik alanında doktorasını tamamladı.

Gazetecilik kariyerine Akşam gazetesinde istihbarat şefi olarak başlayan Topuz, daha sonra yazı işleri müdürü olarak görev aldı. Aynı zamanda İstanbul Gazeteciler Sendikası'nın kurucularından biri olarak aktif rol oynadı ve başkanlığını üstlendi. 1959 yılında başlayan Paris'teki UNESCO Genel Merkezi'ndeki görevi, özgür haber dolaşımı şefi olarak devam etti ve 1983 yılına kadar sürdü.

Uluslararası düzeyde gazetecilik örgütleri arasında çeşitli projelerin yönetimini üstlenen Hıfzı Topuz, Afrika ülkelerinde, Hindistan'da ve Filipinler'de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi ve Kara Afrika'da kırsal basın projelerini hayata geçirdi.

Topuz aynı zamanda Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin kuruluşunda etkin rol oynadı ve TRT'de radyolardan sorumlu genel müdür yardımcılığı görevini üstlendi.

1986 yılında İletişim Araştırmaları Derneği'ni (İLAD) kurarak iletişim alanında daha fazla çalışmalara imza attı. Ayrıca Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleri ile çeşitli dergilerde yazılar yazdı ve İstanbul, Anadolu ve Galatasaray üniversitelerinde dersler verdi.

Hıfzı Topuz'un 100. yaş gününün ardından vefat haberinin gelmesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından başsağlığı mesajlarıyla karşılandı. TGC Yönetim Kurulu, Hıfzı Topuz'un gazetecilik alanındaki katkılarını takdirle anarak ailesine ve basın topluluğuna başsağlığı dileklerini iletti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —