Tarih: 06.09.2023 15:34

Hopa Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi Artan Maliyetlerle Başa Çıkmaya Çalışıyor

Facebook Twitter Linked-in

Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi, 11 Ekim 2021 tarihinde Hopa Ticaret Odası'nın destekleriyle kuruldu ve o günden bu yana coğrafi tescil alanında Laz Böreği ve Hamsili Ekmek üretiyor. Kooperatif, 9 kadın üyeden oluşuyor ve Hopa ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Kooperatif Başkanı Neziha Topaloğlu, artan maliyetler nedeniyle ürünlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Topaloğlu, kazançlarının büyük bir kısmını malzeme almak için harcadıklarını söyledi ve ekonomik sıkıntılarına rağmen kadınların ekonomiye katkı sağlamaya kararlı olduklarını belirtti.

Topaloğlu, "Bu zamlardan dolayı hepimiz etkilendik, yani bütün ürünlerimize malzemelerimize zam geldi. Biz olabildiğince yansıtmamaya çalışıyoruz ama tabii ki ürünlerimize de zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da müşterileri etkiliyor ve böyle bir sirkülasyon içinde devam ediyoruz. İnşallah ekonominin düzelmesini bekliyoruz" dedi.

Kooperatif üyelerinden Nilüfer Alparslan, kar marjlarının düştüğünü ve şu anda gönüllü gibi çalıştıklarını belirterek, "Kooperatife başladığımız zaman fiyatlar daha uygundu, şimdi zamlarla beraber kar marjımız düştü. Şu anda gönüllü gibi çalışıyoruz. Tescilli en önemli iki ürün olan Hamsili Ekmek ve Laz Böreği yapıyoruz. Maalesef turizme çok katkımız var ama maliyetlerden dolayı zorlanıyoruz" dedi.

Kooperatif üyeleri, sadece maliyet sorunuyla değil, aynı zamanda ürünlerini satmak için uygun satış noktalarının eksikliğiyle de mücadele ettiklerini dile getirdiler. Kooperatif üyesi Necla Algür, Hopa'nın tek kadın kooperatifleri olduklarını ve imalathanelerinde oturacak yer olmadığını söyledi. Algür, "Hopa'nın turizmine katkıda bulunuyoruz ama yetkili birilerinden yardım alamıyoruz. Satış noktamız olsa orada müşterilerimizi ağırlarız. Hopa Laz Böreği Kooperatifi olarak anılıyoruz. Hopa Laz böreği ve Hamsili ekmekle özdeşleştiğimizi düşünüyorum. Esnaflar da müşteriyi buraya gönderiyor. Halk ve turistler tarafından tanınıyoruz" dedi.

Hopa Belediyesi ve Hopa Ticaret Odası'nın kooperatifin turistlere daha iyi hizmet vermesi için çalıştıklarını belirten Algür, bu desteği takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Hopa Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi, ekonomik zorluklara rağmen geleneksel lezzetlerin sürdürülebilir bir şekilde üretimini sürdürmeye ve kadınların ekonomiye katkı sağlamasına devam etmeye kararlı görünüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —