Tarih: 04.09.2024 14:28

Hopa’da Doğasını Savunan Köylülere Yapılan Saldırı Protesto Edildi

Facebook Twitter Linked-in

Artvin’in Hopa ilçesinde, Cankurtaran mevkiinde yapılması planlanan mesire alanı projesine karşı çıkan köylülere yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı büyük tepkilere yol açtı. Saldırıda bir köylü hayatını kaybetti, iki kişi ise yaralandı.

Olay, mesire alanı projesine karşı çıkan köylülerin iş makinelerini durdurmak istemeleri sırasında gerçekleşti. İhaleyi kazanan kişi tarafından ateş açılması sonucu Reşit Kibar yaşamını yitirdi. Yaralı köylüler Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu'nun tedavisi Hopa Devlet Hastanesi'nde sürüyor.

Hopa Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar, saldırıyı kınamak ve doğanın korunmasına yönelik desteklerini ifade etmek amacıyla bir eylem düzenledi. Çok sayıda sivil toplum örgütünün ve vatandaşların katıldığı yürüyüş, Hopa-Kemalpaşa yolunun trafiğe kapatılmasıyla devam etti. Eylemciler, olayın sorumlularını kınayarak, doğa savunuculuğuna dikkat çekti.

Eylemde söz alan Nurcan Altunkaya, saldırıda hayatını kaybeden Reşit Kibar’ı anarak, “Bu doğanın talanına ve de çetelere geçit vermeyeceğiz” dedi. Altunkaya, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Cankurtaran mevkiinde sözüm ona turizm projesi adı altında bölgeyi yağmalamak isteyen şirket yetkilileri, doğayı savunmak isteyen köylülere saldırdı. AKP’nin yıllardır sürdürdüğü doğa katliamlarından biri de Cankurtaran’da yapılmak isteniyor. Bizler, cesaretimizi hiç düşünmeden kurşunların önüne atlayan Cankurtaran halkından, Sevgili Reşit’ten alıyoruz. Sevgili Reşit, sana söz; bu doğanın talanına ve de çetelere geçit vermeyeceğiz. Bu katliamın sorumlusundan, AKP’den, sermayeden hesabı biz soracağız.”

Yürüyüş sırasında, Kamil Ustabaş da simgesel olarak yolu kapattıklarını belirterek, “Bu yol kapatma sadece simgeseldi. Bu kadar net ve istediğimizde biz bu yolu saatlerce kapatırız ve hiç kimse bizi bu asfalttan sökemez” ifadelerini kullandı. Ustabaş, daha sonra yolu trafiğe açarak, karşıya geçtiklerini ekledi.

Eylemciler, bu tür saldırıların önlenmesi ve doğa savunuculuğunun desteklenmesi için bir araya geldiklerini belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —