Hünnap fidanı ne kadar sürede meyve verir?

Evinizin bahçesinde veya arka avlunuzda kolayca yetiştirilebilecek, hem göze hoş bir görüntü sunan hem de sağlık açısından faydaları ile bilinen bir bitki olan hünnap, aslında doğru bilgiler ve az biraz da sabırla kolaylıkla yetiş

AKTUEL 8.08.2023 13:54:00 0
Hünnap fidanı ne kadar sürede meyve verir?

Hünnap Fidanı Genel Özellikleri

Hünnap, çehrigiller ailesinden ana vatanı Çin olan ve bahar aylarında güzel kokulu sarı çiçekler açan çalı formunda bir ağaçtır. Bu bitkinin genellikle 5-10 metre arasında bir yüksekliği bulunur ve meyveleri tatlı, hafif ekşi bir tada sahiptir. Hünnap ağacı meyveleri önce yeşil olur, olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor bir renge bürünür. Yaprakları parlak yeşil renkte ve oval formdadır.

Hünnap Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Hünnap fidanı dikiminde dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunmaktadır. Açık kök (çıplak kök) yapısında hünnap fidanı dikilecekse sonbaharın sonlarından ilkbaharın ortalarına kadar olan sürede dikilebilir. Öte yandan kapalı kök (tüplü) yapıda hünnap fidanı tercih edilecekse her mevsim dikilebilir.

Hünnap Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Hünnap fidanı yetiştirmek için belli adımların takip edilmesi gerekmektedir. Bu adımlar takip edildiğinde siz de başarılı ve sağlıklı bir hünnap fidanı yetiştirebileceksiniz. İşte adımlar:

  • Fidan Seçimi: Yetiştireceğiniz hünnap fidanının sağlıklı ve güçlü olması için fidan seçiminin dikkatlice yapılması gereklidir. Genellikle bir yaşındaki fidanlar en uygun olanlardır.
  • Toprak Hazırlığı: Hünnap fidanları iyi drenajlı, hafif asidik pH'ye sahip ve organik madde bakımından zengin toprakları severler. Fidanınıza ideal toprağı hazırlamak için bahçe toprağı, kompost ve perlit veya kum karışımı kullanabilirsiniz.
  • Fidanın Dikilmesi: Fidanı dikmek için, fidanın boyunun yaklaşık 2-3 katı derinliğinde ve genişliğinde bir çukur kazın. Çukurun tabanına bir miktar organik gübre ekleyin ve fidanı çukura yerleştirin. Toprağı fidanın etrafına sıkıca bastırın ve bolca su verin.
  • Sulama: Hünnap fidanları genellikle düzenli sulamayı severler. Haftada bir sulama yeterli olmaktadır. Ancak, iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak sulama sıklığı değiştirilebilir.
  • Gübreleme: Hünnap fidanları, yılda birkaç kez organik gübre ile beslenmelidir. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında gübre uygulamak en iyisidir.
  • Budama: Hünnap fidanları, meyve verimini artırmak ve ağacın formunu düzgün tutmak için düzenli olarak budanmalıdır. Budama genellikle ilkbahar aylarında yapılır.
  • Hastalık ve Zararlı Kontrolü: Hünnap fidanları genellikle sağlam ve dayanıklıdır, ancak bazen hastalık ve zararlılara karşı savunmasız olabilirler. Fidanınızı düzenli olarak kontrol edin ve herhangi bir belirti gördüğünüzde hemen müdahale edin.
  • Meyve Hasadı: Hünnap meyveleri genellikle sonbaharda olgunlaşır. Meyveler tamamen olgunlaştığında veya hafifçe yumuşadığında hasat edilirler.

Hünnap Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır?

Hünnap fidanı genellikle haftada bir kez sulanmalıdır. Bunun yanında bulunulan iklim ve toprak yapısına göre sulama sıklığı ve miktarı ayarlanmalıdır. Örneğin, yaz aylarında veya çok sıcak ve kuru iklimlerde, sulama sıklığı artırılabilir.
Hünnap Fidanı Ne Kadar Sürede Meyve Verir?

Hünnap fidanı, dikildikten sonra genellikle 3-5 yıl içinde meyve vermeye başlar. Ancak bu süre, fidanın sağlığına, toprak kalitesine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişebilir.

Hünnap Fidanı Hangi Ay Dikilir?

Hünnap fidanı dikiminde açık köklü fidanlarda kasım ayının ilk haftalarından nisan ayının sonlarına kadar dikilebilir. Tüplü fidanlarda ise yılın 12 ayı hünnap fidanı dikilebilir.


Anahtar Kelimeler: Hünnap fidanı kadar sürede meyve verir?

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!