Tarih: 15.08.2024 12:12

İçme Suyu ve Yüzme Alanlarında Sağlık Uyarıları: Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nden Yeni Açıklamalar

Facebook Twitter Linked-in

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, içme suyu ve denize girme alanlarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sağlık Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını korumak amacıyla, içme suyunun güvenliği ve yüzme alanlarının hijyen standartları hakkında bazı önlemleri uygulamaları gerektiğini belirtti.

İçme Suyu Güvenliği

İçme suyu güvenliğinin sağlanması adına, kaynakları bilinen ve düzenli olarak kontrol edilen musluk sularının tüketilmesinin güvenli olduğunu ifade eden Sağlık Müdürlüğü, kaynağı bilinmeyen suyun tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Klorlanmış içme suyu tercih edilmesi önerilirken, klorun hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenleri yok ettiği belirtildi.

Su kesintisi yaşanması durumunda veya temiz suya erişim mümkün olmadığında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı kullanılacaksa, suyun berraklaşana kadar 3-5 dakika akıtılması ve tercihen 1-2 dakika kaynatılarak soğutulması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, su kesintisi ve arızaları, açıkta su satışı gibi hususların ilgili belediye birimlerine bildirilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Ambalajlı su tüketiminin de kontrol edilmesi gerektiğini belirten Sağlık Müdürlüğü, ambalajlı suyun Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Bu suların, serin, kuru, güneş ışığından uzak, temiz ve kokusuz bir ortamda, kimyasal maddelerden etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmesi gerektiği belirtildi. Damacanalardan su almak için kullanılan pompaların ise her 15 günde bir %1’lik klorlu su içinde bekletilmesi gerektiği vurgulandı.

Denize Girme Alanları

Yüzme alanları ile ilgili yapılan açıklamada, içilmez yazısı bulunan ve kontrol edilmediği bilinen çeşmelerin sularının asla içilmemesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, ilimizde belirlenen yüzme suyu izlem noktalarından alınan numune analiz sonuçlarının, Sağlık Müdürlüğü’nün web sayfasından ve Bakanlık tarafından oluşturulan Yüzme Alanları Bilgi Sistemi adresinden erişilebileceği bildirildi. Analiz sonuçlarının uygunsuz çıktığı yüzme alanlarının kullanılmaması gerektiği vurgulandı. Yüzme alanı olarak belirlenen bölgeler dışında denize girilmemesi gerektiği de hatırlatıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —