İkna Etme Teknikleri Nelerdir? Karşınızdaki Kişiyi Nasıl İkna Edebilirsiniz?

İkna teknikleri, büyük ya da küçük fark etmeksizin günümüz pazarında birçok şirket tarafından kullanılmaktadır. Bilime dayalı ikna teknikleri, ürün veya hizmetin satış oranlarını etkiler. Genellikle belirli bir yol izlerler. Yani ilk

İkna Etme Teknikleri Nelerdir? Karşınızdaki Kişiyi Nasıl İkna Edebilirsiniz?

İkna Etme Teknikleri Nelerdir?

İkna teknikleri psikolojik alt yapısı olan, pek çok farklı şekilde uygulanan, ilgili kişiyi bir ürün veya hizmeti almaya teşvik etmek için izlenen tekniklerdir. Pek çok farklı yöntemi bulunur. Örnek olarak:

  • İhtiyaç oluşturma
  • Sosyal ihtiyaçlara değinme
  • Anlamlı ve pozitif kelimeleri
  • Zeigarnik etkisi
  • Kapıya ayak koyma tekniği
  • Büyükten küçük ricaya yönelim tekniği
  • Kaybetme korkusu
  • Mütekabiliyet
  • Mor İnek
  • Görüşmeler için limitleme yapımı
  • Sınırlandırma tekniği gibi teknikler verilebilir.

Satış ve Pazarlama Teknikleriyle İkna Sanatı Nedir?

Satış ve pazarlama teknikleriyle ikna sanatı yani satış ve pazarlamada kullanılan ikna teknikleri ikna yöntemlerinin olmazsa olmazıdır. Satış ve pazarlama teknikleri daha önce bahsettiğimiz ikna teknikleri gibi pek çok farklı yol ve yönteme sahiptir. Örneğin ofis malzemeleri satışı gerçekleştirileceği bir durumda ürünün pozitif yönlerini öne çıkarmak oldukça beklendik bir hareket olacaktır. Ancak pozitif yönlerini ortaya çıkarırken izlenecek “biz” bilinci satışı gerçekleştirmede oldukça yardımcı olacaktır. Ek olarak insanlar ortak bir değer taşıdıkları kişilere güvenirler yani “biz” bilinci ile güven kazanmak bu tekniğin bir diğer pozitif yönüdür.

Önceki örneğe ek olarak konuşma esnasında ek olarak kaybetme korkusu yönteminin kullanıldığını ele alalım. “Biz” bilinci ile beraber kullanılan kaybetme korkusu yöntemi başarı oranını ciddi şekilde arttıracaktır. Buna bir örnek olarak “şimdi alın çünkü bu fırsatı bir daha tekrar bulamazsınız” kalıbı verilebilir.

 

İkna Edici Konuşma Teknikleri Nelerdir?

İkna yöntemleri ele alındığında ikna edici konuşma teknikleri oldukça büyük bir alan kaplamaktadır. İlgili kişiyi istenen konuya ikna etmekte başarı oranını ciddi şekilde arttırmaktadır. Ahbaplık, merak, somut örnek, “biz” duygusu, tutarlılık ikna edici konuşma sırasında kullanılan tekniklerden bazılarıdır.

Ahbaplık, kabaca karşımızda bulunan kişi ile yakınlık, dostluk kurma eylemidir. Bir markanın satış odaklı bir personeli olmadığını, insani bir yüzün olduğunu göstermektir. Kurulan ilişkilerin dostluk ve yakınlık bağlamında kurulması bu durumu kolaylaştıracaktır. İlerleyen zamanlarda iş kolaylığı, anlaşmazlık durumunda iki taraf için ortak yolun bulunması ve daha birçok konuda yardımcı olabilir.

Müşteri İkna Yöntemleri Nelerdir?

Müşteri ikna etme teknikleri, müşteriye bir ürünü veya hizmeti satabilmek amacıyla izlenecek yollardır. İkna yöntemleri, satış ve pazarlama personelleri tarafından oldukça çok kullanılırlar. İhtiyaç oluşturma yöntemi sıklıkla kullanılan müşteri ikna yöntemlerindendir.

En iyi ikna yöntemlerinin başında ihtiyaç oluşturma veya eski bir ihtiyaca yeniden cazibe kazandırma gelir. Bu teknik özellikle pazarlamacılar tarafından kullanılan en büyük kozlardan biridir. İhtiyaç oluşturma tekniği, ilgili kişinin kendini koruması ve sevgi gibi temel duygulara uyumluluğu ile alakalıdır. Kişinin kendini güvende hissetmesi veya sevgi dolu olması için bir ürünü veya hizmeti satın alınmasını vurgulayan veya dile getiren türde yaklaşımlar bu tekniğin bir parçasıdır.

Satışta İkna Yöntemleri Nelerdir?

Satışta ikna yöntemleri de diğer ikna yöntemleri gibi sayıca oldukça fazla. Anlamlı ve pozitif kelimelerin kullanımı, sınırlandırma tekniği, ihtiyaç oluşturma tekniği, “biz” duygusu ve ahbaplık gibi daha birçok türü vardır.

Sınırlandırma tekniği üzerinden bir örnekle: Bir ürün, ürün grubu yada hizmet indirime girdiğinde sunulan fırsat bir daha bulunamayacakmış gibi kullanılıp sınırlandırma tekniğinin parçalarından birini oluşturabilir. Sınırlandırma tekniği özellikle yeni çıkmış ürünlerde kullanılan bir tekniktir. Bu yeni ürün satışa çıktığında sınırlı süre veya sınırlı miktarda ekstra indirimler veya promosyonlarla satma yolu tercih edilebilir.

Anlamlı ve pozitif kelimelerin kullanımı tercih edilebilecek en basit ancak etkili yöntemlerden biridir. Belirli bir çizelgesi olmadığından diğer ikna yöntemlerine oranla uygulanabilirliği oldukça kolaydır. Bu yöntem reklamcılar tarafından sıklıkla kullanılır. “yeni”, “tamamen doğal”, “en iyisi” gibi sözcükler bu yöntem dahilinde kullanılır.