Tarih: 20.06.2023 14:02

İlaç Kullanmaya Son!

Facebook Twitter Linked-in

Ormanlık alanlarda yapılan gezintiler beden ve ruh sağlığını iyileştiriyor. 

Finlandiya'da yürütülen bir araştırmaya göre, şehirlerdeki parklar ve halk bahçeleri gibi yeşil alanlara yapılan ziyaretler, reçeteli ilaç kullanımını daha da azaltıyor. 

YEŞİL VE MAVİ ALANLAR İNSANI NASIL ETKİLİYOR?

10 araştırmacı, yeşil ve mavi alanlara ziyaret sıklığının sağlık üzerindeki etkisini araştırdı. Yeşil alanlar, orman, bahçe, park, mezarlık, hayvanat bahçeleri, doğal otlaklar, kır ve sulak alanlar gibi otsu bitki toplulukları olarak tanımlandı. Mavi alanlar ise deniz, göller ve nehirler olarak belirlendi. Anksiyete ve uykusuzluk, depresyon, yüksek tansiyon ve astımda kullanılan reçeteli ilaçlar da deneyde kullanıldı. 

16.000 kişinin katıldığı ankette, en az 25 yaşındaki şehir sakinlerinin evlerinin bir kilometrelik yarıçapındaki yeşil ve mavi konut alanlarını nasıl deneyimledikleri hakkında bilgi toplandı. Ayrıca, Mayıs ve Eylül aylarında yeşil alanda ne sıklıkla vakit geçirdikleri veya egzersiz yaptıkları soruldu. Diğer bir soru da, evlerinin herhangi bir penceresinden yeşil veya mavi alanlar görüp göremedikleri ve eğer görüyorlarsa ne hissettikleriydi.

ORMANLIK ALANLARA ZİYARET İNSANI İYİLEŞTİRİYOR

Çalışma, konutlardaki yeşil ve mavi alanların miktarının veya bunların evden görünmesinin ruh sağlığı, uykusuzluk, yüksek tansiyon veya astım için reçeteli ilaçların kullanımıyla ilişkili olmadığını, yeşil alan ziyaretlerinin sıklığının ise hayli yüksek olduğunu gösterdi. 

HAFTADA 4 ZİYARET YAPAN, AZ İLAÇ İÇİYOR

Yeşil alanları haftada üç veya dört kez yapılan ziyaretlerin, akıl sağlığı ilaçlarının kullanımını %33, tansiyon ilaçlarını %36 ve astım ilaçlarını %26 oranında düşürdüğü görüldü. 

Araştırmacılara göre, doğaya maruz kalmanın sağlık yararlarını destekleyen bilimsel kanıtların artması, kentsel ortamlarda yüksek kaliteli yeşil alanlara talebi artırıp bunların aktif kullanımını teşvik edebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —