Başarılı bir işletmeyi yönetmek için uymanız gereken bazı ilke ve kurallar vardır. Bu standartlar iş etiği olarak adlandırılır. Bugünün işletmeleri, itibarlarına ve performanslarına zarar vermemesi adına iş etiğine oldukça değer veriyor ve bu değerleri korumaya çalışıyor.
İş etiği rüşvet, ayrımcılık, mobbing, güven gibi tartışmalı konuları ele alır. Bu şekilde şirket, çalışan ve müşteri arasında temel düzeyde bir güven oluşur. İş etiği doğruyu yanlıştan ayırmak içindir; rekabet avantajını sürdürmek isteyen şirketlerin tüm hamlelerinde yasal çerçevede kalması gerektiğini hatırlatır.
Etik çalışanlar, kendilerine, iş arkadaşlarına, işlerine müşterilerine yahut hedef kitlelerine karşı davranışlarının ahlaki olması adına sorumluluk alır. Hesap verebilirlik; kararlarda, eylemlerde ve ilişkilerde etiğe tam bir bağlılık gerektirir.
Her bir çalışanın insan haklarına, haysiyetine, özgürlüğüne, çıkarlarına ve mahremiyetine saygı ile yaklaşmasını gerektirir. Ceza, misilleme veya ayrımcılık korkusu olmaksızın herkesin düşünce ve görüşlerini saygı çerçevesinde ifade etmeyi hak ediyor oluşunu kabul etmeyi gerektirir. Etiği savunan yöneticiler, cinsiyet, etnik köken veya ulusal kökene bakılmaksızın herkese saygılı ve onurlu davranır.
Liderlik, etik karar verme mekanizmasında önemli rol oynarlar. Şirketler ve şirket yöneticileri, eylemleriyle her zaman ahlaki ve etik olanı seçerek ekiplerine iyi bir örnek oluşturmaya çalışırlar.
Şirket ve çalışanları, tüm etkileşimlerinde ve tüm eylemlerinde gerçeği söylemeye cesareti göstermelidirler. Kasıtlı olarak yanlış iddialarda bulunma, abartma, yanlış beyanlar gibi dürüst olmayan davranışları reddeder. Kişisel yahut şirket çıkarına uyuyor ya da uymuyor olsun, etik bir çalışan olaylara eşit samimiyetle yaklaşır.
İşletmeler çoğu zaman çalışanları üzerinden şikayetler alır. Kurallara tam uygunluk için işyeri politikası ve iş etiği kapsamında çalışanların görevlerine başlayacakları ilk gün konuyla ilgili eğitim verilmesi çalışan ve müşteri ilişkilerinin zedelenmesini önleyecektir.
İş arkadaşlarına, müşterilere, iş ortaklarına ve tedarikçilere sadık olmanın yanı sıra gizli olarak elde edilen bilgileri asla ifşa etmemek sadakat göstermenin yollarıdır. Sadık çalışanlar çıkar çatışmalarından kaçınır, şirketin itibarının korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve iş arkadaşlarının moralini yükseltir.
Şirketler, çalışanlar ve müşteriler, işlerini sürdürürken çevresel konulara hassasiyetlerini kaybetmemelidirler. Çevre üzerinde olumsuz etkileri sınırlandırma ve azaltma kararları almak iş etiğine uygun şekilde çalışmak demektir. Örnekler şunları içerir:
İş etiği nedir, ilkeleri nelerdir sorusunun son halkası bütünlük. Şirketler çalışanlarıyla birlikte tutarlı davranarak dürüstlük sergilerler, bu da şirketinize duyulan güveni besler. Ek olarak şirket kendi içinde birbirine karşı da dürüstlük sergilemelidir. Verilen sözleri yerine getirmeyi, son teslim tarihlerini karşılamayı ve rekabet halinde dürüst olmayan davranışlardan kaçınmayı gerektirir.