İşitme kayıplarına davetiye çıkarıyor! Siz siz olun onları sakın kullanmayın!

Banyo dolaplarının demirbaşları arasında bulunan pamuklu kulak çubukları çocuklar için tehlike saçıyor. Merakla kulak çubuğunu eline alıp kulağına sokan çocuklarda kulak zarı delinmesi sonucu işitme kayıpları görülebiliyor.

SAĞLIK 25.06.2023 10:58:18 0
İşitme kayıplarına davetiye çıkarıyor! Siz siz olun onları sakın kullanmayın!

Çocuklar merak ettikleri her şeyi ellerine alıp yetişkinlerden gördüklerini taklit ediyor. Kulak temizleme çubuğu kullanımı da bu taklit unsurlarından biri. 

ABD'DE 263 BİN ÇOCUĞUN KULAĞI HASAR ALDI

Amerika'da yetkililer bu konuya ciddi anlamda eğildi. 1990-2010 tarihleri arasında 263 bin çocuğun, pamuklu çubukların sebep olduğu kulak hasarları dolayısıyla acile getirildiği bildirildi. Bu, senede 12 bin 500, günde ise 34 vaka anlamına geliyor. Çocukların üçte ikisi 8 yaşından küçük ve tüm hasarların yüzde 40’ı 3 yaş altındaki çocuklarda görülmüş.

KULAK ÇUBUĞU İŞİTME KAYBINA YOK AÇAR

Araştırmayla da sabit olduğu üzere, pamuklu çubuklar, kulak yolunda zedelenmelere yol açıyor. Bunun yanında kulak zarına ve hatta kulak kemiklerine de zarar verebiliyor. Sonuçta ise işitme kaybı, baş dönmesi, kulak çınlaması, ağrı ve enfeksiyon oluşuyor.

KULAK KİRİ, KULAĞI TEMİZLİYOR

Aslında kulağın temizlenmesi için dıştan bir müdahaleye gerek yok. Çünkü vücut, kulak yolunu yağlamak, temizlemek ve korumak için halk arasında “kulak kiri” adıyla bilinen “serumen” adı verilen bir salgı üretir. Kulak yoluna giren her türlü toz, kir ve tanecikler kulak kirine yapışır ve bunların daha ileriye gitmesi önlenmiş olur.

Konuşma ve çiğneme sırasındaki çene hareketleri bu kirin kulak yolundan dışarı atılmasını sağlar. Kulağın temizleme sisteminde bir bozukluk varsa kulak kiri dışarı doğru ilerleyemez ve birikmeye başlar ve nihayetinde kulak yolunu tamamen tıkayarak işitmede azalmaya sebep olur.

KULAĞINIZA SADECE DİRSEĞİNİZİ SOKUN!

Kulaklarında bu tür kir olanlar bir de kulak çubuğu kullanırlarsa bu kiri kulak kanalının dibine doğru itmiş olurlar. Kulak kirinin sık sık temizlenmesi de doğru değildir, kulağın temizlenme sistemi bundan zarar görür.

Uzmanlar kulağın temizliğini vücuda bırakmak gerektiğini ve tıkanma durumunda bir KBB uzmanına başvurulmasını tavsiye ediyor.