İşitme cihazlarıyla ilgili dikkat çeken araştırma! Ölüm riskini...

İşitme cihazları, bu duyu ile ilgili sıkıntı yaşayanların hayatını kolaylaştıran bir teknolojik gelişme. Yapılan araştırmalara göre bu cihazlar ölüm riskini de azaltıyor.

SAĞLIK 5.01.2024 12:38:00 0
İşitme cihazlarıyla ilgili dikkat çeken araştırma! Ölüm riskini...

İşitme güçlüğü çeken insanların kullandığı cihazlar dünya çapında oldukça yaygın. 1,6 milyar insanı etkileyen bu aletlerin kullanım sayısının 2050 yılına kadar 2,5 milyara çıkması bekleniyor. 

Pek çok kişi, utanç duydukları için işitme cihazı almayı reddediyor. Öyle ki bu cihaza ihtiyaç duyan yaklaşık 10 kişiden sadece biri bunları kullanıyor. 

Oysa Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre, düzenli olarak işitme cihazı kullanan yetişkinlerin ölüm riski, hiç kullanmayanlara göre yüzde 24 daha düşük. 
10 BİN YETİŞKİN TAKİP EDİLDİ

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Janet Choi ve ekibi 1999 ile 2012 yılları arasında işitme yeteneğini ölçen odyometri değerlendirmelerini tamamlayan yaklaşık 10.000 yetişkini belirledi.

Araştırmacılar, değerlendirmelerinin ardından ortalama 10 yıllık bir takip süresi boyunca ölüm durumlarını takip etti.  Toplam 1.863 yetişkinin işitme kaybı olduğu belirlendi. Bunlardan 237'si düzenli işitme cihazı kullanıcısıydı ve bu cihazları haftada en az bir kez, haftada beş saat ya da zamanın yarısında taktığını bildirdi. 

1.483'ünün ise cihazları hiç kullanmadığı belirlendi. Cihazları ayda bir defadan daha az veya daha az sıklıkta taktığını bildiren kişiler, düzenli olmayan kullanıcılar olarak sınıflandırıldı. 

ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 25 DÜŞÜRÜYOR

Araştırmacılar, düzenli işitme cihazı kullananlarla hiç kullanmayanlar arasındaki ölüm riski açısından neredeyse yüzde 25'lik farkın, hafif ila şiddetli işitme kaybının derecesi gibi değişkenlere bakılmaksızın sabit kaldığını buldu. 

İşitme cihazının düzenli kullanımı, bireyin sağlık konusunda daha bilinçli olduğunun ve tıbbi randevuları takip etme olasılığının daha yüksek olduğunun bir göstergesi olabilir. Ancak bu çalışmada, demografik özellikler, gelir, eğitim, sigorta ve diğer kronik hastalıklar gibi ilgili faktörlere göre düzeltmeler yapıldıktan sonra sonuçlar anlamlı olmaya devam etti.
İŞİTME CİHAZI VE DEPRESYON ARASINDA BAĞLANTI VAR

Çalışma, işitme cihazlarının neden ihtiyaç duyanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabileceğini incelemese de Choi, işitme cihazı kullanımını düşük depresyon ve demans düzeyleriyle ilişkilendiren son araştırmalara dikkat çekti. Uzman iyileştirilmiş işitmeyle birlikte gelen zihinsel sağlık ve bilişteki gelişmelerin, yaşam süresini uzatabilecek daha iyi bir genel sağlığı destekleyebileceğini öne sürüyor. 

Choi, maliyet, damgalama ve iyi uyum sağlayan ve iyi çalışan cihazları bulma zorluğu gibi faktörlerin kullanıma engel teşkil ettiğini kabul etse de, bu çalışmanın daha fazla insanı işitme cihazı takmaya teşvik edeceğini umuyor.